“Ik volbreng een halve marathon zittend in mijn stoel”

Gepubliceerd op 4 april 2020 om 10:15

GRASHOEK | Thuisdialyse. Voor de meeste mensen een ver van mijn bed show, voor Herman Daniels uit Grashoek bittere noodzaak. “Een dialyse is qua energieverbruik vergelijkbaar met het rennen van een halve marathon. Ik dialyseer drie keer per week, dus reken maar uit: dat zijn drie halve marathons per week. Maar dan vanuit mijn stoel”, analyseert Herman met een knipoog.

 

Een 24-uur durende hik tijdens zijn vakantie, brengt hem in 2011 op de eerste hulp. De internist van dienst ontdekt na bloedonderzoek bij toeval dat zijn nierfunctie minder dan 50% is. Van kerngezonde man wordt hij in een fractie veroordeeld tot nierpatiënt. Herman: “Ik bleek schrompelnieren te hebben, net als mijn moeder. Dit betekent dat je nieren verschrompelen tot ze te klein zijn om te functioneren.”

Vanaf april 2011 reist hij drie keer per week naar het ziekenhuis om te dialyseren en komt hij op de Europese lijst voor een donornier. “Ons werd verteld dat het ongeveer vier tot vijf jaar kon duren voordat er een geschikte donornier beschikbaar was”, vult echtgenote Nellie aan. De verbazing is dan ook groot als ze in maart 2012 om 6.00 uur ‘s morgens gebeld worden met de mededeling dat er een donornier klaar ligt. Tijd om na te denken is er niet. Halsoverkop spoeden ze zich naar het Academisch Ziekenhuis in Maastricht, waar na extra onderzoek blijkt dat Herman en het donororgaan ook echt de beste match zijn. De daaropvolgende operatie verloopt voorspoedig. Herman voelt zich na de transplantatie snel beter, al heeft hij qua conditie het nodige ingeleverd. Om afstotingsverschijnselen tegen te gaan, slikt hij 35 pillen per dag. Dialyse-verpleegkundige en dorpsgenote Dorrie Verstappen-Reinders legt uit: “De medicatie is erop gericht om de donornier zo goed mogelijk te laten functioneren. Het risico dat het lichaam het vreemde orgaan afstoot blijft namelijk altijd bestaan.” Bij Herman lijkt alles goed te gaan. Hij geniet samen met Nellie van het leven, vakanties en fietstochten, vrij van dialyse. Tot in 2018 opnieuw het noodlot toeslaat en zijn conditie verslechterd. “Op een gegeven moment zat ik soms de hele dag lusteloos in de stoel”, vertelt hij. “En nog wilde ik niet toegeven dat het niet goed ging. Nellie spoorde me aan om contact op te nemen met het ziekenhuis. Bij controle bleek de functie van de donornier inderdaad sterk afgenomen. Op het moment dat die nog maar voor 10% functioneerde, moest ik opnieuw gaan dialyseren.” Een zware tegenvaller. “Niet alleen het dialyseren op zich, ook het steeds op en neer rijden met de taxi naar het ziekenhuis hakt er in. En dan ook nog het speciale dieet met vochtbeperking,”, aldus Nellie. “Het is een behoorlijke inbreuk op je leven”, erkent Herman.

De mogelijkheid om thuis te gaan dialyseren brengt verlichting. Dorrie: “In de regio Peel en Maas bestaat die keuze sinds ongeveer 1998. Onder toezicht van een dialyse-verpleegkundige wordt door middel van een apparaat met kunstnier het bloed in zo’n vier tot vijf uur gezuiverd. Een enorme tijdswinst ten opzichte van het op en neer rijden naar het ziekenhuis. En je zit gewoon ook prettiger in je eigen omgeving.”

Inmiddels staat Herman opnieuw op de lijst voor een donornier. Met de nieuwe donorwet, die op 1 juli 2020 in werking treedt, hoopt hij dat de wachttijd korter wordt. Vanaf die datum is namelijk iedereen vanaf 18 jaar in Nederland geregistreerd als donor. Wie dat niet wil, kan dit schriftelijk kenbaar maken. Herman tot slot: “Als je er nooit mee te maken krijgt, sta je er logischerwijs misschien niet bij stil. Maar voor patiënten die wachten op een donororgaan betekent dit een wereld van verschil.” Soms zelfs het verschil tussen leven en dood.

 

Foto-onderschrift: Van links naar rechts Dorrie Verstappen-Reinders (dialyse-verpleegkundige), Nellie en Herman Daniels tijdens een van de thuisdialyses waarbij er zo’n 74 liter bloed rond gepompt wordt in vijf uur tijd.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.