“Ik wil het bedje zo gespreid mogelijk achter laten”

Gepubliceerd op 10 april 2020 om 11:03

PANNINGEN | Peel en Maas is een ondernemende gemeente. Van familiebedrijven tot grote internationals. Hoveniersbedrijf Hans Cox uit Panningen doorstaat de tand des tijds met verve en bestaat inmiddels ruim vijftig jaar. Het familiebedrijf is een niet weg te denken begrip in de regio.

 

Hard werken is het credo en kenmerk van het florerende hoveniersbedrijf dat is opgericht in 1968 aan de Loosteeg in Panningen door Mia en wijlen Jan Cox-Lenders. Het bedrijf ziet in eerste instantie als boomkwekerij het levenslicht. Later komen daar nog 1500 varkens en zo’n 150.000 rozen om te oculeren (vermeerderen, red.) bij. Nadat Mia in 1976 haar diploma behaalt aan de bloemenschool nemen ze de bloemenzaak van de gebroeders Lenders, Dré en Jo, over. Ondertussen breidt het bedrijf de werkzaamheden uit met hovenierswerk, zoals tuinaanleg- en onderhoud. De naam ‘Cox-Lenders’ is bekend tot ver over de gemeentegrenzen. Midden jaren tachtig maakt de varkenspest een einde aan de varkenshouderij. Zoon Hans, al vanaf zijn dertiende werkzaam binnen het familiebedrijf, neemt in januari 1993 met zijn echtgenote Helma de leiding van het bedrijf over. In 2004 maakt de oude kas die dienst doet als winkel plaats voor nieuwbouw. De oude varkensstallen worden in 2005 gesloopt, waarna Hans verder investeert in 2006 in een nieuwe loods voor het machinepark. In 2013 besluiten ze de winkel definitief te sluiten en zich volledig te richten op het hovenierswerk. Met vier vaste medewerkers verricht Hoveniersbedrijf Hans Cox alle voorkomende werkzaamheden van minigrondwerk tot riolering, bestrating, ontwerp, verlichting, beregening, onderhoud enzovoorts. Kortom alle werkzaamheden rondom een tuin, voor particulieren en bedrijven. In 2018 stapt hun oudste zoon Kevin in het bedrijf. Daarmee is de derde generatie een definitief feit.

 

Niet stilzitten

“We hebben altijd keihard gewerkt”, vertelt Mia aan de keukentafel. “Dag en nacht, durf ik wel te zeggen. In de begintijd werkte Jan ook nog drie dagen in de bouw als opperman. Gelukkig kregen we hulp van een collega van Jan, Hay Kranen. Hij is uiteindelijk nooit meer weg gegaan.” Terwijl Jan en Hay zich bezighouden met de buitenwerkzaamheden, bestiert Mia de drukbezochte winkel en geeft ze workshops bloemschikken. “Tot op de dag van vandaag maak ik nog altijd grafwerk op bestelling. Dat is en blijft mijn lust en mijn leven”, slikt ze. “Stilzitten kan ik gewoon niet.”

 

Passie

Het harde werken is Hans dus met de paplepel ingegeven. Ook hij maakt vaak lange dagen. “Dat heeft mij nooit afgeschrikt. Ik heb ook nooit getwijfeld. Voor mij was het logisch om in het bedrijf te stappen. Hier ligt mijn passie”, vertelt hij. Na het behalen van zijn vakdiploma hovenier aan de middelbare tuinbouwschool, verdiept hij zich voornamelijk in die tak van het bedrijf. In Helma vindt hij zijn soulmate. Zij behaalt het vakdiploma bloemiste aan dezelfde school en loopt stage bij Mia in de winkel. In januari 1993 treden ze definitief in de sporen van Jan en Mia, die op de achtergrond aan het bedrijf verbonden blijven en helpen waar ze kunnen. Ondertussen breidt het gezin uit met de komst van Kevin en Jeffrey.

 

Verder investeren

Kevin kiest in eerste instantie voor elektrotechniek, waar hij net als zijn vader handig in blijkt. “Hij zag thuis natuurlijk dat we vaak lange dagen maakten,” vertelt Helma. “Als elektromonteur blijkt dat echter niet veel anders, dus is hij alsnog de opleiding voor hovenier gaan volgen.” Met het diploma op zak is hij inmiddels twee jaar in dienst bij zijn vader. Hans: “Kort voordat Kevin het besluit maakte om toch in het bedrijf te stappen, had ik voor mezelf de keuze gemaakt om niet meer verder in het bedrijf te investeren. Mijn plan was om door te gaan tot de machines aan vervanging toe waren en dat moment te pakken om te stoppen. Door Kevin heb ik dat plan inmiddels bijgesteld en besloten om te blijven investeren. Ik wil het ‘bedje zo gespreid mogelijk voor hem achterlaten’ zeg maar.” Daarmee staat de derde generatie in de startblokken om op termijn het bedrijf een nieuw tijdperk in te loodsen. Tot het zover is, zorgt Hans samen met Kevin en de rest van het personeel voor bijzondere en verzorgde tuinen.

 

Foto-onderschrift: Drie generaties hoveniers op een rij, van links naar rechts: Kevin, Hans, Mia en Helma.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.