Kortom...

Gepubliceerd op 8 april 2020 om 09:00

Columnist Frank Heijthuijsen schrijft onder het kopje 'Kortom...' soms hilarisch, dan weer ontroerend over zaken die hem zoal bezighouden.

Snelheid
Ieder nadeel heb z’n voordeel’, merkte een groot filosoof ooit op. Een waarheid die zeker ook in Corona-tijden op gaat. Wie, zoals ondergetekende, op zoek is naar wat eufemistisch ‘een nieuwe uitdaging op de arbeidsmarkt’ heet, ervaart dat voordeel mogelijk wat sneller. Deze tijden zijn namelijk bij uitstek geschikt om aan zelfreflectie te doen, om na te gaan wat er nou écht belangrijk is: je eigen gezondheid en die van je naasten, je sociale contacten en zaken die het leven sjeu geven, zoals genieten van kunst, cultuur en natuur.
Het lijkt er op dat niet alleen op de snelweg de maximumsnelheid met 30 kilometer per uur is teruggeschroefd, maar ook de snelheid van het dagelijks leven. Een verademing. Even uit de ratrace stappen en een versnelling lager schakelen, het kan geen kwaad. Wat vaker de fiets of de benenwagen nemen, wat vaker naar buiten om een frisse neus te halen en niet almaar doorjakkeren, het geeft een bepaalde rust. Het is alleen de vraag of we niet weer in de valkuil van 'sneller-sneller-sneller' en ‘meer-meer-méér’ trappen, als deze crisis achter de rug is. We zijn wat dat betreft nogal kort van memorie. Van de nood een deugd maken, voor zover dat kan, dat lijkt me op dit moment niet alleen een aangename, maar zelfs een noodzakelijke levenshouding. Even een pas op de plaats maken, een vogelperspectief innemen, de boel eens goed overzien en daar lering uit trekken, het zou verplichte lesstof moeten zijn voor wie ook nu nog altijd tegen 130 kilometer per uur door het leven raast. Maar zoals de grote denker Johan Cruyff ons al meegaf: ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’.

 

Frank Heijthuijsen


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.