Knuffelaapjes in de strijd tegen eenzaamheid

Gepubliceerd op 19 april 2020 om 09:00

BAARLO I  Josje van Schaik uit Baarlo is het liefst bezig met haar handen. De creatieve duizendpoot weet elk lapje stof om te toveren tot iets nieuws. Door de coronacrisis kwam de Baarlose met een hoop extra vrije tijd te zitten die ze zinvol besteedt door sokken om te toveren tot knuffelaapjes waarmee ze Baarlose senioren een hart onder de riem steekt.

“Creativiteit heeft er bij mij altijd al ingezeten”, vertelt Josje. “Ik heb de opleiding Bezigheidstherapie gedaan en ben daarna aan het werk gegaan als activiteitenbegeleider in de gehandicaptenzorg en later als oproepkracht bij de dorpsontmoetingen in Peel en Maas.” Maar ook thuis is de Baarlose het liefst met haar handen bezig. “Vroeger maakte ik regelmatig de kleren van mijn kinderen, maar nu ze zelf de leeftijd hebben om kinderen te krijgen, ben ik druk in de weer met het maken van babykleertjes en -accessoires."

Eigen webshop
Zo ontstond ook het idee om een eigen webshop te openen. “Mijn zoon kwam met het idee om een website te bouwen waarop ik de baby-en kinderspullen die ik maak kan verkopen. Daarom ben ik nu naast werkzaam bij dorpsontmoetingen sinds enkele maanden ook de eigenaar van www.doorjosje.nl. Het is nog pril, maar de webshop geeft me wel de mogelijkheid om mijn creatieve ei kwijt te kunnen. Ik vind het heerlijk om creatief bezig te zijn, het is mijn uitlaatklep. Als je daar dan ook nog een zakcentje mee kunt verdienen is dat natuurlijk mooi meegenomen.”

Aan de slag voor senioren
Nu door de coronacrisis de deuren van de dorpsontmoetingen gesloten moeten blijven, zit de Baarlose met een hoop extra vrije tijd. “Bij mij en mijn collega’s ontstond de vraag wat we kunnen doen om het contact met de senioren te onderhouden. Velen van hen zitten in deze tijd alleen thuis dus eenzaamheid ligt op de loer. Daarom besloot ik mijn vrije tijd in te zetten om voor deze ouderen kosteloos knuffelaapjes te maken. De knuffelaapjes maak ik uit sokken die ik bij de ouderen ophaal. Wanneer het aapje af is, breng ik het terug naar de eigenaar van de sokken. Op die manier houd je het contact toch een beetje in stand en zorg je voor wat troost in deze rare tijd.”

Een eigen knuffelaapje
Het mooie initiatief heeft inmiddels al een aantal knuffelaapjes opgeleverd. Wie ook iemand wil verblijden met een knuffelaapje gemaakt van persoonlijke sokken, staat het vrij om de sokken of een vrijwillige bijdrage voor de aanschaf van sokken bij Josje af te geven. Maar daarnaast verkoopt Josje de handgemaakte aapjes ook kant-en-klaar als kraamcadeautje via haar eigen webshop.

 

Foto-onderschrift: Josje van Schaik maakt knuffelaapjes van sokken.


«   »