Onthulling spandoek bevrijding Peel en Maas 5 mei

Gepubliceerd op 25 april 2020 om 13:20

Helden I Op dinsdag 5 mei staat Museum Peel en Maas stil bij de bevrijding van Nederland. Om 75 jaar vrijheid in Peel en Maas te herdenken is vanaf die dag voor het museum aan de Koeberg in Helden een groot spandoek te zien. Het vaandel herdenkt de bevrijding van ieder dorp in Peel en Maas én diens Schotse en Engelse bevrijders.

Het spandoek hangt voor het voormalig Mariaklooster waarin het museum gevestigd is en is onmisbaar voor iedere passerende voetganger of fietser. Het spandoek van dichtbij bekijken mag, maar wanneer er meer mensen zijn, houdt dan de 1,5 meter afstand in acht. Het spandoek blijft zolang de coronacrisis voortduurt en het museum gesloten is, voor het Mariaklooster hangen.

Bevrijding Peel en Maas
Omdat het museum niet binnen de museummuren aandacht aan de bevrijding kan besteden, is gekozen voor een veilige plek in de publieke ruimte. Ook in tijden van de coronacrisis is het van belang de Engelse en Schotse militairen die Meijel, Beringe, Panningen, Helden, Egchel, Grashoek, Kessel, Kessel-Eik, Koningslust, Baarlo en Maasbree hebben bevrijd, te herdenken en te eren. Zij hebben hun leven gegeven voor de inwoners van Peel en Maas en de rest van Limburg en Nederland. Hierdoor kunnen wij nu allemaal in vrijheid leven.

Bevrijdingsdag 2020
In verband met het coronavirus is Bevrijdingsdag 2020 een speciale editie. Dit jaar maakt iedereen 5 mei vooral vanuit huis mee. Iedereen staat alleen, maar toch samen, stil bij het vieren van onze vrijheid. Nederlanders wordt gevraagd van huis uit mee te doen; hang de vlag uit, speel mee, zing mee, neem stilte in acht, kijk tv en spreek over vrijheid.

Museum Peel en Maas
In verband met het coronavirus is Museum Peel en Maas tot nader order gesloten. Het museum volgt de richtlijnen van de overheid en het RIVM. De verwachting is dat het museum het restant van april en de maand mei sowieso nog gesloten is.

Foto-onderschrift: Bevrijdingsoptocht in Panningen (foto: Museum Peel en Maas)


«   »