Nieuwe rubriek: Peel en Maas wie het vreuger waas

Gepubliceerd op 4 mei 2020 om 12:41

PEEL EN MAAS | Voor onze nieuw te lanceren rubriek ‘Peel en Maas wie het vreuger waas’ zijn we op zoek naar foto’s, anekdotes en verhalen uit de oude doos. Ieder verhaal, lang of kort, wordt door ons geplaatst en gedeeld via sociale media. Enige voorwaarde voor ingestuurde foto’s en/of verhalen is uiteraard dat deze uit/in Peel en Maas zijn.

 

Op de foto is de familie Joosten te zien, bestaande uit Wim en Riek Joosten-de Bruyn en hun vijf kinderen Piet, Annie, Harry, Mia en Gerda. Ze runden een sigarettenwinkeltje aan de Schoolstraat in Panningen. De foto is vermoedelijk eind jaren ’40 gemaakt. Naast het winkeltje waren Riek en Wim Joosten-de Bruyn verantwoordelijk voor de naastgelegen zaal: het patronaat. Deze was in eigendom van de kerk, evenals het huis waar de familie Joosten woonde. Ze mochten hier wonen in ruil voor het onderhouden en runnen van het patronaat.

Wim was oorspronkelijk schoenmaker van beroep. Nadat hij in dienst ging bij Bata in Venlo, runde Riek in haar eentje de zaal en de winkel. “Ons mam was veel ziek, dus moest ik als oudste dochter meehelpen”, vertelt Anny. “Zo ging dat in die tijd. Liever had ik doorgeleerd. Wilde mijn vader ook, maar dat ging helaas niet. Wel heb ik in de avonduren de middenstandscursus gevolgd. Hier ben ik uiteindelijk als jongste geslaagd. Mijn oudste broer Piet werkte in die tijd als schilder bij Houwe Lei in Beringe. Hij is altijd als vakschilder blijven werken. Harry werkte na militaire dienst in een fabriek in Blerick die hij verruilde voor Limoveld in Panningen. Uiteindelijk werkte hij tot zijn pensioen bij WEHO/NLW in Panningen als werkmeester van de afdeling metaal. Mia werkte jarenlang op het naaiatelier van Kwaspen en later op de vleesafdeling bij de coop. Ger is enkele jaren kleuterleidster geweest in Venlo en heeft later als interieurverzorgster gewerkt bij onder andere het politiebureau in Panningen. Zelf heb ik met mijn man verschillende winkels gerund. In Eindhoven, Blerick en Venlo. In het patronaat waren veel vergaderingen, activiteiten van Jong Nederland en nog veel meer. Wij moesten ervoor zorgen dat de zaal er altijd netjes bij lag en verwarmd werd. Dit ging via grote kolenkachels die gestookt werden met turf en petroleum. Van de Broek uit Asten bracht altijd de turf. Deze werd vervolgens in de kelder gestort, waarna wij deze onder de bühne in de zaal moesten stapelen. Het was hard werken, maar ach, daar zijn we niet slechter van geworden”, vertelt ze lachend.

 

Heeft of weet u ook zo’n verhaal/anekdote uit het verleden? Deel ‘m dan met ons en onze lezers. Insturen kan via info@peelenmaasveurelkaar.nl. Wie niet de mogelijkheid heeft om iets in te sturen, maar wel graag iets over onze regio uit vervlogen tijden wil vertellen, kan contact opnemen via tel. 06-54277489 (Vera) of tel. 06-31014618 (Isabelle).

 

Foto: uit de privécollectie van de familie Joosten.


«   »