Opening nieuwe Peelroute met onthullende boekpresentatie

Gepubliceerd op 22 mei 2020 om 08:16

MEIJEL | Met het plaatsen van tien basaltzuilen is de nieuwe Peelroute Wegh van Meijl op Seven (WvMoS) klaar voor de officiële openingspresentatie. Deze vindt plaats op zondag 11 oktober, mits coronabeperkingen geen roet in het eten gooien, op het terrein van de St. Willibrordusput te Meijel.

 

Voor de openingsactiviteiten pakt initiatiefnemer Huub Kluijtmans uit Grashoek groots uit. “Na het voorlezen van de openingsrede klinkt een startschot en vertrekt een groep Romeinse ruiters met de hoofdman, die de man achter de Gouden Peelhelm uitbeeldt, voorop voor verdere openingshandelingen onderweg”, vertelt hij gedreven. “Deze Romeinse ruitergroep gaat te paard op weg van Meijel naar Sevenum. Bij zuil I aangekomen wordt halt gehouden om de openingsrede beknopt opnieuw voor te lezen;  deze zuil wordt dan als eerste officieel in de route opgenomen, waarna het gezelschap op die manier de route via de overige negen zuilen vervolgt.” Aansluitend krijgen genodigden en publiek de gelegenheid op de nieuwe Peelroute te verkennen. Tijdens de openingsdag worden alle zuilen bemand door een stempelpost. Kluijtmans: “De route is te voet, per fiets of ander vervoersmiddel te volgen. Het is een informatieve, educatieve en voor wie daar open voor staat, een spirituele ervaring.”

Blijvend monument
Het monument bestaat uit een lange weg door de Peel, waarlangs om de Romeinse mijl (1478 meter) tien basaltzuilen staan: de eerste vijf staan in het gebied van de gemeente Peel en Maas, de volgende vier staan in gemeente Horst aan de Maas, waarbij de laatste in de St. Fabianus en St. Sebastianus kerk van Sevenum staat. Het is een educatieve belevingstocht die terug gaat naar het begin van de vrijheid van het Christendom tijdens de regeerperiode van Keizer Constantijn (306 - 337). Die vrijheid werd  hierheen gebracht door een Romeinse soldaat die de Gouden Peelhelm droeg, volledig bezet met vroegchristelijke symboliek. Het eindpunt van de route is de tiende zuil. Deze staat op de plaats van binnenkomst in de Sevenumse kerk. Deze laatste zuil heeft een komvormige bovenzijde die hiervoor bewust door de kunstenaar is ingeslepen. Deelnemers die de route vervolgen kunnen hun hand op die laatste zuil leggen en beleving die onderweg is opgedaan, overdenken. De kerk en aangrenzende Mariakapel, naast de hoofdingang, zijn hiervoor dag en nacht geopend.

Onderweg zijn op de route informatiepaaltjes in de vorm van kleine bordjes in zwarte kleur met gouden opdruk geplaatst, voorstellende de contouren van de Peelhelm en de afkorting WvMoS voor de te volgen route. Hiermee komt de Wegh van Meijl op Seven in het rijtje bestaande toeristische Peelpaden zoals het Blote Voetenpad, het Toon Kortoomspad en het Struinpad. Vanaf de Wegh van Meijl op Seven kunnen onderweg afslagen worden gemaakt naar bijzondere aangrenzende objecten zoals archeologische vindplaatsen en het Romeins monument bij de vondstplek van de Gouden Peelhelm aan de Oude Peelstraat in Helenaveen. De route kan zelfs gelopen worden als marathon route. De afstand voldoet met 42.195 kilometer, heen en terug, aan een hele marathon. “Allemaal bijzaken die wel de hoofdzaak, namelijk de historische oorsprong van het mysterie, levend houden”, merkt Kluijtmans op.

 

Bijzondere onthullingen in nieuw boek over Gouden Peelhelm
Gelijktijdig met de opening van de WvMoS presenteert Kluijtmans zijn nieuwe boek De Gouden Peelhelm. Dit kwam tot stand na jaren van archievenonderzoek, getuigenverklaringen en nieuwe ontdekkingen over het mysterie van de Peelvondsten. Kluijtmans: “Het boek gaat in op enkele bijzonder unieke vondsten, zeer waardevolle getuigenverklaringen en een belangrijke en sensationele ontdekking op de Gouden Peelhelm. De versieringen op de Gouden Peelhelm tonen namelijk Christelijke symbolieken die tot heden niet herkend werden. Ook ga ik uitgebreid in op de afbeelding op de sierschijf van Helden: hierop staat een bekend tafereel uit de Griekse mythologie. Over beide vondsten en vondstomstandigheden bestaan, behoudens een beknopt onderzoek, geen wetenschappelijke onderbouwde studies. Intussen is bekend dat er al in 1807 nog een derde tot heden totaal onbekende grote Romeinse vondst in hetzelfde gebied is gedaan. Het grote mysterie achter deze vondsten en vindplaatsen maakt het des te uitdagender om hiervoor een verklaring te vinden. Het nieuwe boek komt met enkele grote onthullingen, tot de dag van vandaag nog onbekend. Tenslotte beantwoord ik de vraag waarom juist in dit deel van de Peel, in die desolate wildernis, in dit van God verlaten oord, midden in een ontoegankelijk moeras, maar toch in een betrekkelijk klein gebied, deze vondsten zijn gedaan met het graven van turf, het andere Goud van de Peel.”

 

Meer informatie over de openingshandeling en boekpresentatie volgt later.

 

Foto-onderschrift: Basaltzuil aan de Marisberg. Een van de tien zuilen die de nieuwe Peelroute markeren. (Foto Huub Kluijtmans)


«   »