Panningse Nawal op weg naar de Europese top

Gepubliceerd op 29 mei 2020 om 09:00

PANNINGEN I  Ze kreeg haar politieke interesse met de paplepel ingegoten en heeft op haar 21e al een waslijst aan ervaring. Nawal Amhaouch uit Panningen timmert hard aan de weg om hoge ogen te gaan gooien binnen de Europese politiek. Als stagiaire bij het Europees Parlement in Brussel, voorzitter van het MEP Limburg en daarnaast fanatiek handbalster bij Bevo zit de twintiger allesbehalve stil.


“Mijn interesse voor de politiek heb ik eigenlijk zolang als ik me kan herinneren”, vertelt Nawal. “Vooral het volgen van maatschappelijke ontwikkelingen heeft me altijd erg geboeid. Toen ik enkele jaren geleden actief werd binnen het Model European Parlement (MEP) in Limburg, een stichting die als doel heeft jongeren kennis te laten maken met Europese integratie, merkte ik dat mijn internationale politieke interesse groeide. Vooral hoe verschillende landen en culturen samen tot een Europese Unie komen en daarbinnen van alles regelen fascineert me.” Ondanks dat het nooit Nawals ambitie was om op de politieke voorgrond te treden, is ze sinds oktober vorig jaar actief als voorzitter van de stichting. “Dat is een kans die ik met beide handen heb aangegrepen. Als voorzitter is het bijvoorbeeld mijn taak om excursies te organiseren en contact met partners zoals middelbare scholen te onderhouden.”

Maar naast haar vrijwilligerswerk voor het MEP, komt de politica in spe ook tijdens haar opleiding goed aan haar trekken. “Ik studeer European Studies aan Zuyd Hogeschool in Maastricht en ben momenteel bezig met mijn afstudeerstage binnen het Europees Parlement in Brussel. Tijdens mijn stage ondersteun ik Europarlementariër Jeroen Lenaers in zijn werkzaamheden. Denk daarbij aan dingen uitzoeken, mee vergaderen en afspraken bijwonen. Extra leuk is het dat Jeroen en ik beide afkomstig zijn uit Limburg en het dus ook een beetje als onze taak zien om het Limburgse volk een geluid te geven op Europees speelveld. Ontzettend gaaf!” Maar op dit moment is Nawal voornamelijk bezig met het schrijven van haar scriptie waarmee ze hoopt nog voor de zomer haar studie af te ronden, want er wacht alweer een volgende uitdaging: het volgen van een master Public Governance aan de universiteit. “Werken kan altijd nog, niet waar?”

Met zoveel ambities zou je bijna denken dat er weinig tijd over blijft voor andere dingen, maar niets is minder waar want naast het timmeren aan haar politieke droomcarrière, is Nawal fanatiek handbalster bij Bevo in haar thuishaven Panningen. “Ik handbal al sinds mijn achtste bij Bevo en ik reis er nog altijd graag voor heen en weer vanuit Maastricht. Waar veel andere studenten van mijn leeftijd de keus zouden maken op kamers te gaan en volop van het studentenleven te profiteren, kies ik er bewust voor om ook hier in Panningen actief te blijven. Ik vind het leuk en belangrijk om deel uit te maken van het verenigingsleven en handbal nog altijd met veel plezier. Hoe ik alles op de rit hou? Ik doe eigenlijk alleen maar dingen die ik leuk vind en krijg daar onwijs veel energie van.”

Één ding is zeker: vervelen hoeft de Panningse student zich niet en aan ambities ontbreekt het allesbehalve. “Mijn droom is om werkzaam te worden binnen het ministerie van Buitenlandse zaken of als vertegenwoordiger voor Nederland binnen bijvoorbeeld de EU. Maar eigenlijk sta ik open voor heel veel dingen. Het ligt een beetje aan welke kansen op mijn pad komen.” Maar daar hoeft Nawal zich zoals het er nu naar uitziet geen zorgen over te maken. Want met haar bevlogenheid is de kans groot dat we haar naam nog vaak gaan horen.

 

Fotobijschrift: Nawal Amhaouch timmert hard aan carrière in Europese politiek. (foto: MEP Limburg) 

 


«   »