Museum Peel en Maas opent weer de deuren

Gepubliceerd op 19 juni 2020 om 13:02

HELDEN I Vanaf woensdag 1 juli is Museum Peel en Maas weer geopend! Het streekmuseum is dan drieënhalve maand gesloten geweest in verband met het coronavirus. Onder de slogan ‘Veilig samen uit naar het museum’, doet het museum er alles aan om het museumbezoek weer zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Zo is er een online reserveringssysteem en een vaste routing door het museum. Het museum is open op woensdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.

Coronaprotocol
De Nederlandse Museumvereniging heeft voor alle musea in Nederland, groot en klein, richtlijnen opgesteld om een museumbezoek zo veilig mogelijk te laten verlopen. Voor Museum Peel en Maas is hier een heus museumprotocol uit voortgekomen met daarin enkele richtlijnen voor bezoekers. Zo moeten bezoekers hun bezoek vooraf reserveren. Dit kan via de website en telefonisch tijdens openingsuren van het museum. Bezoekers kiezen een tijdslot en betalen in het museum met de pinpas. Er kunnen per tijdslot van twee uur, maximaal vijftien gasten in het museum aanwezig zijn. Bezoekers verklaren met hun reservering geen gezondheidsklachten te hebben en akkoord te gaan met de richtlijnen. Op de website en bij de museumentree is het coronaprotocol opgesteld en in te zien.

 

Looproute
Daarnaast is er een vaste looproute die bezoekers moeten volgen. Omdat het museum veelal uit kleinere ruimtes bestaat, kan er per ruimte slechts een gezelschap (bijvoorbeeld een gezin, partners of huisgenoten) aanwezig zijn. Hierdoor wordt de kans op onderling contact zo klein mogelijk gehouden. Er staan op twee strategische plaatsen in het museum desinfectiezuilen waar bezoekers hun handen kunnen reinigen. Bezoekers wordt gevraagd bij Kerkeböske naar de WC te gaan, en er zijn gedesinfecteerde aanraakpennen te leen om de lift, touchscreens en andere interactieve elementen in het museum te bedienen. Er vinden in ieder geval tot september geen rondleidingen plaats.

Museum Peel en Maas

De bezoekersaantallen lagen in de eerste tweeënhalve maand van 2020 ruim boven dezelfde periode in 2019. Het museum hoopt dat de mensen ook met een aangepast bezoek het museum weer weten te vinden. De tijdelijke fototentoonstelling Alle Männer Raus door Maarten Verbaarschot is verlengd en voorlopig nog te zien. Dat geldt ook voor de tijdelijke expositie over de industrialisatie in Peel en Maas. De vernieuwde Tweede Wereldoorlog tentoonstelling, die eind 2019 is geopend, behoort tot de vaste tentoonstellingen en is vanzelfsprekend nog te bezoeken. Bij Kerkeböske kan het museumbezoek afgesloten worden met een kopje koffie met Limburgse vlaai.


«   »