Pius Park moet groen ontmoetings- en bewegingshart in nieuwe wijk worden

Gepubliceerd op 25 juni 2020 om 12:53

PANNINGEN | Het project Pius Park Plein in Panningen doet mee aan de VOORbeeld-verkiezing 2020. Om kans te maken op de hoofdprijs van ruim 80.000 euro, wat een enorme stimulatie zou betekenen in de realisatie van het plein, heeft het project voor 30 juni nog zoveel mogelijk stemmen nodig.

 

Op de plek tussen de nieuwbouwwoningen aan het Piushof, het Bouwens en de sporthal waar nu nog een grote berg zand ligt, moet als het aan de initiatiefnemers ligt straks een belevingspark ontstaan. Een plek die vier belangrijke functies herbergt die bijdragen aan leefbaarheid, namelijk wonen, sporten, leren en zorg. Voor de ontwikkeling van het gebied hebben 22 omliggende partijen (zoals de sportverenigingen, woningstichting, school, sporthal, moskee en zorg) de handen in elkaar geslagen. De opgepakte handschoen door de initiatiefnemers is daarmee een mooi voorbeeld van zelfsturing.“De samenwerking loopt goed”, vertelt Ine Jacobs namens de werkgroep. “We zijn inmiddels drie jaar samen onderweg naar een passende invulling van het gebied rondom Piushof, Bouwens en de sportaccommodaties. Nu zijn we toe aan een concrete uitwerking van het plan en de inrichting van het nieuwe plein.”

 

Plein voor iedereen

“Onze gedachte is dat het een plein wordt voor iedereen. Er komen mogelijkheden om te sporten, bewegen, vertoeven en ontmoeten. Daarbij denken we onder andere aan fiets- en wandelpaden in het gebied, een beachsportveld, speeltoestellen, jeu de boules, zitbankjes en veel groen. Een plek waar de buurtbewoners bijvoorbeeld een feestje kunnen organiseren, leerlingen van het Bouwens in de pauze kunnen chillen, leden van sportverenigingen kunnen sporten en omwonenden kunnen wandelen en elkaar ontmoeten. Ook zijn er plannen om het gebied autovrij te maken. Dat betekent dat er aan de zijkant een grote parkeerplaats komt van waaruit de aangrenzende sportverenigingen en school makkelijk bereikbaar zijn.”

 

Geld

Hoewel de gemeente de werkgroep en ideeën ondersteunt, staan ze niet te zwaaien met een zak geld. “Nee, helaas werkt het zo niet”, lacht Ine. “De gemeente is verantwoordelijk voor de infrastructuur, maar voor de financiën van de inrichting van het plein moeten we zelf zorgen. Van tekening tot uitvoering.” Nu de eerste woningen binnenkort opgeleverd gaan worden, wordt het tijd om spijkers met koppen te slaan. “Ja, na drie jaar vergaderen, vele gesprekken voeren, een missie en visie ontwikkelen, wordt het tijd om de theorie om te zetten in praktijk. Maar ja, daar is dus geld voor nodig. Het is onmogelijk om het benodigde bedrag zomaar op te hoesten. Vandaar dat deze verkiezing op het juiste moment voorbij kwam”, vertelt Ine gedreven. “Met voldoende stemmen komen we automatisch op de shortlist van tien geselecteerden projecten.”

 

Stemmen

Het project met de meeste stemmen dingt automatisch mee naar de hoofdprijs in de VOORbeeld-verkiezing 2020. Daarnaast kiest de jury nog een nummer twee en drie. Project Pius Park heeft dus stemmen nodig. Heel veel stemmen. Werving & selectieformule VOOR is de enige organisatie in Nederland die tien procent van de volledige omzet doneert aan projecten die bijdragen aan een mooiere wereld. Wie ervan overtuigd is dat het initiatief Pius Park hierbij hoort en wil steunen, kan tot 30 juni een stem uitbrengen via www.voor.nl. Klik op de button 'VOORbeeld-verkiezing 2020', klik vervolgens op 'Via LinkedIn' of op 'Via Facebook', zoek op naam Pius Park Plein en geef rechtsonder je tien stemmen. Als je een LinkedIn en een Facebook-account hebt, kun je via beide accounts stemmen.

 

Foto-onderschrift:

Het kunstwerk dat voor de aanbouw van de Bouwens nog tussen de twee schoolgebouwen stond, krijgt een plekje op het nieuwe Pius Park.


«   »