'Het Taalcafé is meer dan alleen het leren van de Nederlandse taal'

Gepubliceerd op 13 juli 2020 om 09:00

MAASBREE I  Op steeds meer plekken wordt een Taalcafé opgestart, een trefpunt voor iedereen voor wie Nederlands niet de moedertaal is, maar de taal wel graag wil leren spreken en lezen. Ook in de bibliotheek in Maasbree verzamelen zich twee keer per week een aantal bezoekers die onder begeleiding van vrijwilligers werken aan het (beter) beheersen van de Nederlandse taal. Eén van die bezoekers is Theresa, afkomstig uit Tsjechië en inmiddels ruim vier jaar woonachtig in Nederland. Isabelle interviewde Theresa en vrijwilliger Bertie Peeters over het belang van het Taalcafé.

De bibliotheek in Maasbree een oase van rust? Niet op de dinsdagavond. Bij binnenlopen rond de klok van 18:30 uur wordt er luidkeels een –uiteraard- Nederlandstalig liedje gezongen. “We beginnen de avond vaak met het zingen van een liedje”, vertelt Taalcafé-vrijwilliger Bertie Peeters. “We delen de tekst uit zodat iedereen kan meezingen en naderhand nemen we gezamenlijk de tekst door. Vervolgens gaan we in groepjes aan de slag en wordt er informeel met elkaar gepraat. We bespreken hoe de week is geweest en helpen ze met bijvoorbeeld de uitspraak. Daarnaast gaan we ook vaak in spelvorm aan de slag. Bijvoorbeeld door het raden van een woord. Zo worden bezoekers uitgedaagd om te praten en te putten uit hun woordenschat. Wij als vrijwilligers vullen aan of verbeteren zodat de bezoekers na iedere bijeenkomst weer met een extra portie woordenschat en taalvaardigheid naar huis toe kunnen.”

Trouwe bezoeker
Dat het bezoeken van het Taalcafé helpt bij het beheersen van het Nederlands, bewijst trouwe bezoeker Theresa. Ze kwam ruim vier jaar geleden voor werk naar Nederland en bezoekt het Taalcafé inmiddels al zo’n anderhalf jaar elke dinsdagavond. “Toen ik hier voor de eerste keer kwam, sprak ik wel een aantal woorden Nederlands maar mezelf verstaanbaar maken was lastig. Ik werd hier vriendelijk ontvangen en voelde me direct op mijn plek. Inmiddels bezoek ik het Taalcafé al een tijdje en merk ik dat mijn beheersing van de taal met sprongen vooruit gaat. Ik vind het ook belangrijk om het Taalcafé te bezoeken. Ik heb een Nederlandse man en een baan, dan is het prettig om mezelf verstaanbaar te kunnen maken. Voorheen was ik altijd bang om te praten. Inmiddels gaat dat stukken beter.” “Theresa is ook wel de ideale Taalcafé-bezoeker”, vult Bertie aan. “Ze is heel gedreven en leergierig, dat is voor ons mooi om te zien en maakt het voor mij als vrijwilligers ook extra leuk. Je moet niet vergeten dat deze mensen een behoorlijke drempel over moeten om hier binnen te lopen en vaak een heel verleden met zich meenemen. Ik vind het daarom belangrijk om me te blijven verplaatsen in deze mensen. Ik zou in hun situatie ook graag naar een plek gaan waar mensen op een laagdrempelige, gezellige manier met je praten en je op die manier helpen bij het leren van de taal.”

Cultuur
Maar het Taalcafé is meer dan alleen een plek voor het leren van de Nederlandse taal. “Naast een andere taal, is het vaak ook een totaal andere cultuur waar bezoekers mee te maken krijgen. Zeker wanneer ze pas een korte tijd in Nederland zijn, is het Taalcafé ook een plek waar ze onze gewoontes en gebruiken leren kennen. Ik denk dat dat minstens zo belangrijk is. En daarnaast is het voor ons als vrijwilligers ook een manier om andere culturen te leren kennen. Er wordt hier op een avond als deze ontzettend veel gelachen en dan merk je hoe universeel bijvoorbeeld sommige grapjes zijn. Dat verbindt ook.”

Taalpunt
Het Taalcafé is elke dinsdagavond en zondagochtend gratis en vrijblijvend te bezoeken bij de bibliotheek in Maasbree. Wie een andere vraag op het gebied van taal heeft, kan sinds 1 juli ook terecht bij het Taalpunt bij het infoloket van Vorkmeer in het Huis van de Gemeente. Dagelijks is daar tussen 8.30 en 12.00 uur een inloopspreekuur waar iedereen met een vraag op het gebied van taal, rekenen of digitale vaardigheden terechtkan.

 

Foto-onderschrift: Taalcafé-bezoeker Theresa (links) en vrijwilliger Bertie (rechts) zijn een gouden duo


«   »