Piepjong initiatief Plantenbieb Maasbree krijgt veel positieve reacties

Gepubliceerd op 5 augustus 2020 om 13:45

MAASBREE | In navolging van verschillende minibiebs, waar boeken kunnen worden geruild via een klein kastje aan de voordeur, beschikt Peel en Maas sinds een dikke week over een heuse plantenbieb. In plaats van boeken, kunnen hier planten worden geruild, gedoneerd of opgehaald.


Het initiatief voor de plantenbieb vooraan in de Molenstraat in Maasbree komt van Marieke. “Het idee is eigenlijk overgewaaid uit steden waar plantenbiebs veel vaker voorkomen”, vertelt ze. “Dit gebruikte ik als inspiratie, naast het feit dat ik zelf heel erg veel planten heb. Ik heb ze zojuist even geteld en er staan momenteel 75 binnenplanten. Dat klinkt misschien alsof ons huis meer lijkt op een oerwoud, maar er is altijd nog genoeg ruimte voor 'nieuwe' planten”, vult ze aan. In het geval van Marieke betekent het hebben van veel planten ook veel stekken. Vandaar dat het aanbod voor de plantenbieb zo groot is. “Het concept is eigenlijk heel simpel. Mensen kunnen hier aan de poort een plant brengen of ruilen. Het is ook mogelijk om een plantje op te halen tegen een kleine zelf te bepalen donatie”, legt ze uit. “Ruilen heeft echter de voorkeur, omdat er dan ook altijd aanbod is. Wie een plantje komt brengen, schrijft de naam van de plant op een sticker of ijslollystokje, zodat de nieuwe eigenaar kan achterhalen welke zorg de plant nodig heeft. Waarom nieuwe planten kopen als ze onderling ook geruild kunnen worden?” is haar stelling. Van de kleine vergoeding die ze vraagt aan mensen die een plantje ophalen, koopt ze nieuwe plantjes om te stekken voor de bieb en potgrond.
Eigenlijk is de plantenbieb een soort uitgelopen hobby. “Al sinds mijn studententijd haal ik steeds meer planten in huis. Voor mij voegt al dat groen gewoon meer toe aan de sfeer.” Het bezig zijn met planten heeft die groene interesse steeds verder aangewakkerd en haar kennis vergroot. “In mijn therapieruimte op het werk staan tegenwoordig ook veel planten. Dus ik neem het groen ook een beetje mee naar het werk”, aldus Marieke.


Hoewel het initiatief nog piepjong is, groeit het aantal volgers via Facebook. Dat gecombineerd met de vele leuke reacties die ze krijgt, maken van de plantenbieb een actie die wellicht nog navolging krijgt in andere dorpen binnen Peel en Maas.
Interesse om een plantje te ruilen of op te halen? De plantenbieb staat dagelijks van 9.00 tot 19.30 uur duidelijk zichtbaar op de oprit.


«   »