Kunstenaar Felix Nene verruilde Zimbabwe voor Maasbree

Gepubliceerd op 7 augustus 2020 om 09:00

MAASBREE I  Zijn roots en hart liggen in Afrika, maar toch koos hij voor een toekomst in Nederland. De Zimbabwaanse kunstenaar Felix Nene (41) immigreerde maart vorig jaar naar ons kikkerlandje om voorgoed bij zijn Maasbreese gezin te kunnen zijn. Naast zijn baan bij Ebony and Co in Panningen, timmert hij hard aan de weg om ook in Nederland voet aan de grond te krijgen als kunstenaar.


Felix wordt in 1978 geboren in Gokwe Kana Mission, een dorp in het noordwesten van Zimbabwe. Als neefje van de bekende Afrikaanse kunstenaar George Nene heeft Felix al op jonge leeftijd een fascinatie voor kunst. Nadat hij eind jaren negentig zijn school afrondt, ruilt Felix zijn geboorteplaats Gokwe in voor een leven in Bulawayo om daar kunstles te krijgen van zijn bekende oom en tevens grote voorbeeld. “Ik herinner me hoe ik gefascineerd kon toekijken wanneer George aan het schilderen was. Het prikkelde me aan om zelf aan de slag te gaan. Zo precies mogelijk probeerde ik zijn techniek over te nemen en te vertalen naar het doek”, vertelt Felix. En hij blijkt talent te hebben. Want wanneer George in 2005 overlijdt en de vraag naar zijn werk blijft bestaan, wordt Felix regelmatig gevraagd om kerken en scholen te voorzien van afbeeldingen zoals zijn oom ze maakte. “Dat was af en toe best een uitdaging. Als kunstenaar wil je je eigen unieke werk maken, maar Georges werk en techniek waren altijd een grote inspiratiebron voor mij. Daarom zag ik het voornamelijk als een eer om in zijn voetsporen te mogen treden.”


Steeds meer ziet Felix zijn wens om van zijn passie zijn werk te maken uitkomen. “Ik begon naam te maken als kunstenaar. Steeds vaker werd ik gevraagd om scholen te beschilderen en kerken te voorzien van religieuze afbeeldingen.” Maar ook in zijn eigen atelier vloeit de verf rijkelijk. Het ene na het andere witte canvas wordt omgetoverd tot een kunstwerk waarin het traditionele, dagelijkse Afrikaanse leven het terugkerend thema vormt. “Mijn inspiratie haal ik veelal uit mijn omgeving en onze cultuur. Daarnaast vind ik het belangrijk dat al mijn doeken een verhaal vertellen. Wanneer mensen mijn werk bekijken wil ik dat ze ook de boodschap achter de vormen en kleuren begrijpen.”


Maar alles verandert wanneer Felix in 2015 de Maasbreese kunstacademiestudente Anneke ontmoet die voor school tijdelijk in Bulawayo zit. “Er gebeurde iets toen ik haar zag”, vertelt Felix. “Mede vanwege onze gezamenlijke liefde voor kunst en voor Afrika werden we tot elkaar aangetrokken en de rest is geschiedenis.” Inmiddels is het stel ruim vijf jaar samen heeft de liefde –die zich veelal op grote afstand voltrok- zich bezegeld met twee gezonde kinderen. Omdat de levensomstandigheden in Zimbabwe op dit moment verre van goed zijn, besluit Felix begin 2019 naar Maasbree te komen om fulltime bij zijn gezin te kunnen zijn. “Dat is de beste keus die ik ooit gemaakt heb. Natuurlijk mis ik het thuisfront regelmatig, maar Afrika speelt nog altijd een grote rol in ons dagelijkse leven. Zowel in Anneke en mijn kinderen als in het bezigzijn met schilderen zie ik Zimbabwe terug.” Want naast zijn baan bij Ebony and co in Panningen is de Afrikaanse kunstenaar nog bijna dagelijks bezig met zijn passie. “Het is mijn grootste wens om ook in Nederland naam te maken als kunstenaar. Mede dankzij de hulp van Anneke lukt dat aardig. We hebben inmiddels een aantal schilderijen verkocht en zijn de mogelijkheden aan het bekijken om mijn werk in de buurt te exposeren. Maar daarnaast lijkt het me ook fantastisch om kunstenaars uit de omgeving te leren kennen. Het zou mooi zijn om elkaar te kunnen inspireren en kennis met elkaar te kunnen delen.”


Kortom aan ambities ontbreekt het Felix allesbehalve en ondanks dat de heimwee naar zijn thuisland nog af en toe zijn opwachting maakt, begint Maasbree steeds meer als thuis te voelen. “Ik vind het belangrijk om me hier op mijn plek te voelen en om te integreren in de Nederlandse cultuur. Dat lukt steeds beter. Ik haal veel voldoening uit de mensen die ik hier tot dusver heb leren kennen. Maar ook al begint Nederland steeds meer een plek in mijn hart te veroveren, Afrika zal altijd als een rode draad door mijn leven blijven lopen.”

 

Foto-onderschriften:

Boven: Felix bezig met zijn nieuwste kunstwerk in Maasbree.

Beneden: Een greep uit het werk van de kunstenaar.


«   »