Laatste week fototentoonstelling ‘Alle Männer Raus’

Gepubliceerd op 27 augustus 2020 om 10:31

HELDEN | De foto-expositie Alle Männer Raus door Maarten Verbaarschot is tot en met zondag 6 september te zien bij Museum Peel en Maas. In de tentoonstelling volgt de fotograaf het spoor van zijn vader en oom die tijdens de kerkrazzia in 1944 worden opgepakt om te gaan werken in Duitsland. Het museum is van woensdag tot en met donderdag geopend van 13.00 – 17.00 uur. Vanaf oktober zal de tentoonstelling in Duitsland te zien zijn.

 

Op 8 oktober 1944 vinden in Limburg de kerkrazzia plaats. Zo ook in de Sint Fabianus- en Sebastianuskerk in Sevenum, waar de vader en oom van Verbaarschot die dag worden opgepakt. De fotograaf besluit 75 jaar na dato hun spoor te volgen. Door een zoektocht langs de plaatsen van onderduiken, gevangenschap en dwangarbeid ontstaat een compositie van fotobeelden die heden, verleden en toekomst met elkaar verbindt. Om zijn foto’s meer zeggingskracht te geven, voegt Verbaarschot elementen toe aan zijn werk. Hiermee roept hij vaak een beklemmend sfeerbeeld op bij de kijker.

 

Confronterend
In de filmkamer van het museum is een exclusief interview met Verbaarschot over de tentoonstelling te zien. Hier gaat hij uitgebreid in op zijn zoektocht en het ontstaan van zijn werken. In deze ruimte is ook de documentaire ‘Deportatie in het zicht van de bevrijding’ te zien, waarin meer achtergrondinformatie over de deportaties te zien is. Vanaf oktober is de tentoonstelling in Salzgitter te zien. In Salzgitter bevonden zich meerdere werkkampen waar Limburgers onder erbarmelijke omstandigheden te werk werden gesteld in 1944-1945.

Ruimer geopend

Vanaf zondag 16 augustus tot en met zondag 1 november is Museum Peel en Maas weer vijf dagen per week geopend. Na de succesvolle heropening in de maand juli, waar honderden mensen het museum bezocht hebben, wil het museum meer mensen de kans bieden een bezoek te brengen. Het zomerse rooster is bewust met een maand verlengd tot november. Op deze manier bieden we gezinnen met kinderen en andere belangstellenden ook in de herfstvakantie genoeg ruimte het museum te komen bezoeken. Het coronaprotocol is nog steeds van kracht, maar reserveren is niet meer verplicht. Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00 uur.


«   »