De Fabriek Maasbree klaar voor verwelkomen eerste bewoners

Gepubliceerd op 5 september 2020 om 09:00

MAASBREE I Na maanden verbouwen, organiseren en voorbereiden is het bijna zo ver. Maandag 7 september verwelkomt De Fabriek in Maasbree haar allereerste bewoners. Vanaf dan biedt het pand aan de Venloseweg naast dagbesteding ook 23 zorgappartementen waar 24-uurszorg wordt geleverd aan mensen met een zorgindicatie. Een mooie mijlpaal voor de enthousiaste zorgondernemers achter het project Bart van de Ven en Carla Fleuren.

Het idee om het woongedeelte toe te voegen aan de reeds bestaande dagbesteding van De Fabriek ontstond een aantal jaar geleden bij de eigenaren van het pand Peter en Loes Broekmans. “De mensen die de dagbesteding bezoeken komen vaak uit een lastige thuissituatie. Vanwege bijvoorbeeld overbelaste mantelzorgers, maar ook omdat ze zelf vaak aanvoelen dat thuis blijven wonen niet meer haalbaar is”, legt Carla Fleuren uit. “Het huidige zorglandschap is zo ingericht dat mensen die in een zorgwoning gaan wonen, niet meer de dagbesteding kunnen bezoeken waar ze vaak al jaren komen. Ze raken hun vertrouwde omgeving daardoor in een keer kwijt. Iets wat voor Loes en Peter aanleiding gaf om de mogelijkheid te gaan bekijken om de mensen die de dagbesteding van De Fabriek bezoeken hier ook te kunnen laten wonen.”

Drijfveer
Uiteindelijk wordt in zorgorganisatie Proteion de partner gevonden om het project van de grond te tillen en worden Bart en Carla vanwege hun zorgachtergrond toegevoegd aan het team. Beide zorgondernemers delen uit eigen ervaring dezelfde overtuiging om het verschil in de zorg te maken. “De ambitie om het anders te doen komt voort uit de persoonlijke ervaringen die ik heb met mijn vader die aan alzheimer leed. Ik merkte dat wanneer je deze ziekte van dichtbij meemaakt je met andere ogen kijkt naar passende zorg. In het huidige zorglandschap gaat het vaak om de dingen die mensen niet meer kunnen en ze daarbij helpen. Ik denk dat je het verschil kunt maken door juist in te spelen op wat de mensen wél nog kunnen en daarin investeren.” Een visie waar Carla zich bij aansluit: “Tijdens de jaren die ik in het ziekenhuis heb gewerkt, stonden mijn werkzaamheden voornamelijk in het teken van het snel toewerken naar herstel en het ondersteunen van patiënten. Dat heb ik altijd met veel plezier en toewijding gedaan, maar na 32 jaar vond ik dat dit het juiste moment was om de andere kant van de zorg te gaan meemaken en daar nét iets anders aan toe te gaan voegen. Al bestaat dat uit zoiets kleins als het toevoegen van een simpel geluksmomentje aan de dagen van deze mensen. Dat is toch al prachtig?”

Zorgwoningen
Na maanden verbouwen zijn de 23 zorgappartementen nu klaar om bewoond te worden. De woningen, waar straks vierentwintig uur per dag zorg wordt geleverd, zijn bedoeld voor mensen met elk soort zorgindicatie. “We hebben 18 woningen voor alleenstaanden en 5 voor echtparen. Het unieke aan deze locatie is dat bewoners straks onder hetzelfde dak naar de dagbesteding kunnen. Kunnen, want uiteraard moet niks. Daarnaast blijft de dagbesteding gewoon toegankelijk voor mensen van buitenaf. Op die manier hopen we in de behoefte van elk soort zorgvrager te voldoen.”

In de startblokken
Nu de laatste puntjes op de i worden gezet, kunnen de Maasbreese ondernemers niet wachten totdat het moment van openen eindelijk daar is. “Maandenlang hebben we hier alles ingestopt. Dat zorgde er overigens af en toe ook voor dat we dachten: waar zijn we aan begonnen? Maar als je ziet wat we met z’n allen gerealiseerd hebben, kunnen we alleen maar trots zijn. Van de kleur van de badkamertegels tot de geurbeleving in het gebouw: over elk detail is nagedacht.” Ook het team verpleegkundigen, verzorgenden en sfeermakers staat in de startblokken. “We hebben een heel gemotiveerd team bij elkaar gekregen waarin iedereen dezelfde visie deelt en vol energie zit. Natuurlijk wordt de start even spannend, maar wij hebben er alle vertrouwen in dat het goed komt.”

Opening
Maandag 7 september is het zover. Dan krijgen de eerste bewoners van De Fabriek hun sleutels. Een heugelijk moment dat vanwege corona ingetogen gevierd zal worden. “We hebben helaas het besluit moeten nemen geen feestelijke opening te laten plaatsvinden. Heel jammer, want dit is natuurlijk hét moment om iedereen te laten zien wat we gerealiseerd hebben. Maar we kunnen op dit moment het risico simpelweg niet nemen. Gelukkig hebben we goede vriendin en ambassadeur van De Fabriek Beppie Kraft bereid gevonden om een rondleiding door het gebouw te geven. Dit leggen we op video vast en plaatsen we op onze website en facebookpagina. Zo hopen we geïnteresseerden toch een indruk te geven van het eindresultaat.”
Verdeeld over vijf weken worden de zorgappartementen bewoond en dan kent De Fabriek in Maasbree naast een goedbezochte dagbesteding ook 29 bewoners. “We zijn ons er heel erg van bewust dat de keuze om de vertrouwde thuishaven in te ruilen voor een zorgappartement een hele moeilijke is en dat geen een partner, kind of kleinkind hoopt die keus ooit te moeten maken. Maar we gaan alles op alles zetten om er samen met het team, de gasten en hun naasten er een mooie tijd van te maken. Wij kunnen niet wachten.”

 

Foto-onderschrift: Bart van de Ven en Carla Fleuren op het nieuw aan te leggen terras. 


«   »