Meijel lanceert eigen Mééls Dialect app

Gepubliceerd op 21 november 2020 om 09:00

MEIJEL | Vanaf vrijdag 20 november is Meijel een app rijker en wel de Mééls woordeboe:k app. Een unieke app voor Meijel natuurlijk, maar ook uniek omdat er nog weinig plaatsen zijn die een eigen app voor hun dialect hebben.

In aansluiting op het vorig jaar gepresenteerde Nééj Mééls Woordeboe:k kan nu iedereen die in het bezit is van een smartphone aan de slag met dit medium. Vanuit het Nederlands op zoek gaan naar typische Méélse woorden die dan ook nog in het onvervalste dialect te horen zijn.
"De meer dan 6000 woorden werden een voor een ingesproken door Jan Daems en professioneel opgenomen in een gerenommeerde studio in Neerkant", laat stichting Pròt Mèr Mééls weten. "Jan was een van de grote kartrekkers bij het realiseren van het boek en verzorgde met enkele oud collega onderwijzers Méélse lessen op de basisschool. Het geven van Méélse les aan de schoolgaande jeugd van de hogere groepen zal een jaarlijks terugkomende iets worden. De woorden in de taal zoals wij die nu spreken zijn voortgekomen uit een ontwikkelingsproces van eeuwen. Met een unieke uitkomst: het Meijels dialect. Dat is heel erg bepaald door de geïsoleerde ligging van Meijel in het Peelgebied.
Heel bijzonder is de Meijelse mouillering met woorden als husj (huis), titj (tijd) en géétj (geit). De stichting Pròt Mèr Mééls is oprecht trots, of gröts op zich Meijels, dat ze dit hebben kunnen realiseren. Hierbij hebben ze veel te danken aan de gemeente Peel en Maas, die dialect hoog in hun vaandel hebben.
De gemeente was bereid om een substantieel bedrag voor de kosten van deze app te subsidiëren.Vooral het vernieuwende en het bereiken van de jeugd sprak de gemeente bijzonder aan, waardoor ze ruimhartig hulp boden", aldus de stichting. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.