“Kinderen hebben recht op een leuk Sinterklaasfeest”

Gepubliceerd op 1 december 2020 om 16:05

PEEL EN MAAS | Met 5 december in het vizier kloppen de kinderharten weer sneller dan normaal. Ondanks de huidige pandemie gaat het jaarlijkse kinderfeest pur sang wel noodgedwongen op de schop. Alhoewel? Met veel inspanning en samenwerking zijn er binnen Peel en Maas tal van alternatieven bedacht om alles zo normaal mogelijk, aangepast, door te laten gaan.

 

De kade van Kessel, toch wel hét aankomstmoment van de Sint in Peel en Maas, was dit jaar akelig leeg. Waar normaal gesproken drommen kinderen en hun ouders uit de hele regio zich verzamelen om de Sint jaarlijks te verwelkomen, bleef het dit jaar stil. Ook de Sint en zijn Pieten moeten zich immers aan de geldende coronamaatregelen houden. Dit betekent echter niet dat het feest wordt overgeslagen. Sterker nog, de creativiteit tiert welig door Peel en Maas met allerlei alternatieve festiviteiten. Uiteraard coronaproof. Zo werd in Meijel een Sinterklaas Speurtocht georganiseerd met uiteraard leuke prijsjes voor de winnaars. Kunnen de kinderen van Grashoek rekenen op filmpjes met opdrachten van Vlogpiet. Stichting Kinderfeesten Baarlo riep de kinderen op een knutselwerkje te maken voor de Sint. Al deze creaties en tekeningen zijn te bewonderen in de etalage bij zaal Unitas. Voor de basisschoolkinderen van Panningen werd zaterdag een online SinterkaasBingo georganiseerd. In Egchel maakte de Sint express een rondje langs de deuren. En voor de kinderen van Maasbree wordt een aangepast Sinterklaasjournaal uitgezonden, waar zelfs burgemeester Delissen in figureert.

Creatieve draai

De leerkrachten van de basisscholen van Peel en Maas zaten even met de handen in het haar. Want hoe vier je een Sinterklaasfeest zonder Sint en Pieten? Maar al snel draaide de creatieve machine op volle toeren. “Op KC LEEF in Kessel en basisschool Dr. Poels in Kessel-Eik hadden we al een aangepast plan klaar”, vertelt directeur Jans Philipsen. “De Sint zou een vaste plek in school krijgen. Echter werd er op stichtingsniveau besloten om één lijn te trekken. Helaas betekende dit voor alle scholen geen bezoek van de Sint en zijn Pieten. Opnieuw een alternatief programma bedenken heeft veel tijd, denkwerk en goede discussies gekost, maar in de kern willen we allemaal hetzelfde: een leuk Sinterklaasfeest voor de kinderen. Daar hebben ze ook recht op.” Jans geeft aan dat de scholen in Kessel en Kessel-Eik het Sinterklaasjournaal volgen en daar op inspelen. Via een toneelstukje op KC LEEF geven ze een creatieve draai aan het feest, waarbij leerkrachten zich op het toneel omkleden als Piet en vervolgens Jans overtuigen om zich te laten verkleden als Sint. Tot hilariteit van de kinderen. De schoen mag wel zoals gewend worden gezet en ook de surprises in de bovenbouw staan, zoals elk jaar, op het programma. Bij Dr. Poels heeft Sint een vakleerkracht gestrikt om namens hem de honneurs waar te nemen. Jans: “Scholen gaan redelijk normaal door in deze bijzondere tijd. Het samen vieren van een feest, zoals Sinterklaas, is een belangrijk onderdeel hierin. Misschien nu nog meer dan anders. Daarbij krijgt iedereen zelf de ruimte om alternatieve activiteiten te bedenken. Uiteraard passend binnen de maatregelen. In samenwerking met Cultuurpad is er bijvoorbeeld een algemene live stream opgezet met de ‘echte’ Sint op zijn thuiswerkadres. Scholen die dat willen, kunnen hieraan deelnemen. Het is daarnaast ook mogelijk om aparte contactmomenten met de Sint per klas in te plannen. Maar zoals gezegd, het belangrijkste is dat we het samen vieren.”

Ook Carla van KC Avonturier geeft aan dat de school in Koningslust aansluit bij Cultuurpad. “Op vrijdag kijken we de live stream met de Sint. Verder hebben we nog een Sint Bingo en doen we gezelschapsspellen. Met de kleintjes spelen we, zoals altijd, het hele Sintverhaal door en op dinsdagmiddag hebben we workshops waarbij het thema nu uiteraard Sinterklaas is.”

 

Geen Sint is geen optie

Sandra Janssen uit Panningen vindt dat de scholen het goed aanpakken. “Mijn kinderen zitten nog helemaal in de leeftijd dat ze in de Sint geloven. Ze gaan helemaal op in het Sinterklaasjournaal en de aansluitende activiteiten op school. Ze accepteren dat Sinterklaas dit jaar helaas niet persoonlijk op bezoek kan komen. Kinderen zijn daar zo flexibel en makkelijk in. Zo lang er maar af en toe wat in het schoentje zit natuurlijk.” Stan Timmermans, directeur van basisschool De Pas uit Helden beaamt dit. “Na de schoolvakantie was al vrij snel duidelijk dat Corona roet in het Sinterklaasfeest zou gooien. Het was geen optie om Sinterklaas in de klas uit te nodigen, omdat hij tot de risicogroep behoort. Dus zochten we naar een alternatief. In samenwerking met Chantal Geenen en Ankie Rutten van Cultuurpad werd zo de digitale Sint in de onderbouwklassen geïntroduceerd. Op interactieve wijze kunnen de kinderen toch hun dansjes en liedjes delen met Sinterklaas. Geen Sint is geen optie. Hoewel we weinig keuze hebben, is het voor de kinderen net zo spannend als andere jaren. Op De Pas staat op het podium ook gewoon de versierde stoel van de Sint. Puur voor de sfeer. We proberen het toch zo gezellig mogelijk te maken.”

De voorpret is misschien anders dan andere jaren, maar zeker niet minder. De kinderen genieten van de vele alternatieve activiteiten en verheugen zich nu nog maar op één ding: pakjesavond. En met een beetje geluk is de Sint volgend jaar weer gewoon persoonlijk van de partij in Peel en Maas.

 

Foto-onderschriften:

(Boven) De prachtige knutselwerkjes en tekeningen van de Baarlose kinderen. Op de voorgrond de rode brievenbus van Sinterklaas. (Foto Nel Vaessen)

(Onder links) Bewijs dat er Pieten door Peel en Maas sluipen: een vergeten muts aan de klink van de Kessel-Eikse basisschool.

(Onder rechts) Vorig jaar stond de kade in Kessel nog bomvol met kinderen en hun ouders om Sinterklaas en zijn Pieten te verwelkomen. (Foto Isabelle Vaessen)


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.