Beleven, leren en ontdekken op het Egchelse boerenerf

Gepubliceerd op 20 december 2020 om 10:44

EGCHEL | Het samenwerkingsverband Boerderij Educatie Limburg (BEL) bestaat uit ruim dertig Limburgse agrarische ondernemers, die hun bedrijf openstellen voor rondleidingen en educatieve doeleinden. Daarbij richten ze zich uitsluitend op schoolklassen en groepen van jeugdverenigingen. Eén van die ondernemers is Ivonne Hanssen van Stal Egchelheide. Als enige uit Peel en Maas.

 

Kinderen leren over waar hun voedsel vandaan komt, is een van de belangrijkste missies van Boerderij Educatie Limburg (BEL). En dat dan ook nog op een leuke, leerzame, begrijpelijke en vooral ongedwongen manier. Niet in de klas, maar gewoon rechtstreeks bij de boer op het erf. De deelnemende ondernemers zijn werkzaam in onder andere fruit, asperges, melkvee, geiten, akkerbouw, paardenhouderij, varkens en tuinbouw.

 

Groeien asperges aan bomen?

Waar het vroeger vanzelfsprekend was dat het overgrote deel van de jeugd opgroeide op een boerderij, is dat tegenwoordig helemaal andersom. Daardoor zijn de meesten ook vervreemd geraakt van de herkomst van ons voedsel. Ivonne kan dat beamen, want ze krijgt soms de meest bijzondere vragen. “Groeien asperges aan een boom? Melk komt toch gewoon uit een pak van de supermarkt?

Koeien en varkens zitten vol met antibiotica. Dat zijn zomaar een paar voorbeelden van vragen en beweringen die wij inderdaad regelmatig van bezoekers te horen krijgen”, aldus Ivonne. “Met BEL richten we ons vooral op voorlichting aan kinderen, want dat zijn de consumenten en beleidsmakers van de toekomst.” Naast het runnen van haar paardenopfok- en pensioenstal is zij tevens actief met Boerderij Educatie Peel, Maas en Leudal, een lokale afsplitsing. BEL sluit aan bij de leer- en kerndoelen van het basisonderwijs, maar ook voor het voortgezet en speciaal onderwijs zijn er mogelijkheden, waarbij er altijd maatwerk wordt geboden. Het kan gaan over biologie, geschiedenis, wereldoriëntatie, rekenen, taal, techniek, aardrijkskunde, enzovoorts. Maar dan binnen de belevende omgeving van de boerderij.

 

Voelen, ruiken en proeven

Ivonne legt uit: “Een praktijkles voegt zo veel meer toe aan de theorie. Tijdens zo’n klassenbezoek worden groeiprocessen van gewassen bekeken, bijvoorbeeld van zaadje tot product. Er wordt vooral ook gevoeld, geroken en soms geproefd. Een praktijkles stopt ook vaak niet na een middagje boerderijbezoek. Soms worden klassen op de hoogte gehouden van de groei van een gewas of kinderen krijgen zaadjes mee naar huis om zelf te planten. Op deze manier hopen we de afstand tussen boer en burger weer te verkleinen. Maar ook de kinderen al op jonge leeftijd bewust te maken van voeding en gezondheid.”

 

Onvergetelijke ervaring

Omdat het een hele klus is om op de kalender van schooluitjes te komen, vanwege het enorme aanbod dat scholen krijgen, verzorgt Ivonne soms ook een gastles in de klas. “Ook erg leuk om te doen, maar het kan niet tippen aan een bezoek aan de boer. Door op een boerenerf het groei- en verwerkingsproces van producten of de verzorging van dieren met eigen ogen te laten zien en ervaren, krijgen kinderen een veel beter beeld van wat zich allemaal afspeelt voordat die melk in dat pak zit, of die groente op je bord. Door het zicht- en voelbaar te maken, komt het opeens een stuk dichter bij. Daarnaast is een boerderijbezoek voor veel kinderen een onvergetelijke ervaring.”

Eigen verantwoordelijkheid

Op Stal Egchelheide laat Ivonne bijvoorbeeld zien hoe je voor een paard zorgt. Maar ook wat een paard zoal eet en hoeveel het drinkt. Het bedrijf is ook zelfvoorzienend voor wat betreft hooi. Dit proces wordt tijdens een middag meegenomen in het programma. “Ons hele programma draait om kinderen te leren wat het betekent om verantwoordelijkheid te dragen voor een dier, maar ook voor een eigen huisdier.  Tijdens de bezoeken stimuleer ik ook altijd het samenwerken. Er is namelijk zoveel te leren, beleven en ontdekken op een boerderij!”

Educatief bezoek

Ivonne benadrukt dat de BEL-ondernemers geen kinderboerderijen, maar gangbare agrarische bedrijven zijn. Alle activiteiten hebben een educatief karakter. “Het bijzondere hieraan is, dat kinderen totaal niet in de gaten hebben dat ze aan het leren zijn. Ze mogen namelijk helpen met de verzorging van dieren of planten waarbij ze uitleg krijgen, actief helpen op en rond de boerderij, krijgen een rondleiding en doen doe-opdrachten. Ze ervaren het als leuk samen bezig zijn, terwijl blijkt dat ze er veel van leren. Want iets wat leuk is, is makkelijker te onthouden.”

Leerzame speeltuin

Een boerderijbezoek lijkt daarmee wel een beetje op een leerzame speeltuin. Ondanks dat de huidige pandemie een bezoek op dit moment niet toelaat, hoopt Ivonne dat ze binnen afzienbare tijd weer kinderen mag ontvangen op haar bedrijf. Ze gebruikt de huidige ‘vrije’ tijd om een speciale educatieruimte te bouwen, zodat ze er helemaal klaar voor is om na de Corona weer vele kinderen een stukje dichter bij de natuur te brengen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.