Isabelle's kijk op het jaar

Gepubliceerd op 30 december 2020 om 09:00

2020

En toen naderde het einde van het jaar. Doorgaans een goed moment op de balans op te maken. Heb ik me aan mijn goede voornemens weten te houden? Gestelde doelen bereikt? Alles eruit gehaald wat erin zat? Maar terugkijkend op het afgelopen jaar trek ik al snel de conclusie dat het welbekende c-woord overal zijn stempel op drukt. 2020 was immers het jaar van de pandemie. Het jaar dat we massaal kennis maakten met virologen. Het jaar van cijfers. Het jaar van wel mondkapjes, toch weer niet en er vervolgens alsnog allemaal aan moesten geloven. Het jaar van de lockdown. Het jaar van wc-papier hamsteren. Het jaar dat ons op anderhalve meter afstand bracht. Het jaar waarin plannen massaal in het water vielen. Het jaar van verlies. En het jaar waarin we ons grootste goed: vrijheid, inleverden.

Maar 2020 is ook het jaar waarin we iets belangrijks terugvonden. Namelijk wat er écht toe doet. We werden gedwongen een pas op de plaats te maken en het geluk in kleine dingen te zoeken. Het grootste kleine geluk vond ik dit jaar in de totstandkoming van dit platform. Waar we de start in april graag met alle toeters en bellen hadden willen vieren, zette corona vlak voor de lancering een dikke streep door onze plannen. Een voor een vielen geplande interviews in het water. Wat hebben we gebaald. Maar het dwong ons creatief te zijn en te roeien met de riemen die we hebben. We spraken één ding af: Peel en Maas veur elkaar wordt –ondanks dat de naam wellicht anders deed vermoeden- géén coronaplatform. In plaats daarvan zochten we bijzondere, positieve en hartverwarmende verhalen die simpelweg het vertellen waard zijn. De ‘gewone mens’ in de schijnwerpers zetten werd het credo. Een gouden zet want tips werden massaal ingestuurd en verhalen werden buitenverwachting goed gelezen. Dat we in een allesbehalve normaal jaar dertigduizend –jawel: dertig met drie nullen!- bezoekers op onze website mochten verwelkomen had ik in mijn stoutste dromen niet durven hopen. Maar het allergrootste kleine geluk vond ik in alle mooie reacties die we kregen. ‘Een verademing’ was het grootste compliment dat we in dit jaar konden krijgen.

Terugblikkend op afgelopen jaar durf ik inmiddels wel te stellen dat 2020 me een hoop heeft geleerd. Namelijk hoe onvoorspelbaar het leven kan zijn. Dat de wereld niet zo maakbaar is als we dachten en dat de mogelijkheden en opties níet oneindig zijn. Een aantal wijze en misschien wel broodnodige lessen. Toch hoop ik dat we het komende jaar in rustiger vaarwater terechtkomen. Niet direct vanwege een vaccin of omdat we in quarantaine verkeren, maar omdat we met beide benen op de grond staan en in staat zijn het geluk in de kleine dingen te zien en te waarderen. En mocht dat onverhoopt even niet lukken, werp dan even een blik op onze website. Een fijn, gezond en gelukkig 2021 gewenst! #staystrong #stayhappy

 

Isabelle Vaessen


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Hans
9 maanden geleden

Mooi geschreven oekie. Ik ben trots op jullie. Heel veel succes en schrijfplezier voor het komende jaar.👍👍👍

Marian
9 maanden geleden

Mooi geschreven dames!
Ga zo door 💪

Henriette
9 maanden geleden

Wederom mooi geschreven 👍