Kortom...

Gepubliceerd op 23 februari 2021 om 10:28

Kiezen
Voor de zwevende kiezer krijgt het feest van de democratie een extra feestelijk tintje. Aan de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart doen ditmaal 37 partijen mee. De keuze is reuze. Veel partijen lijken bij voorbaat kansloos in de race om één of meer Kamerzetels, maar met een electoraat dat soms even wispelturig is als een verongelijkte kleuter, weet je het maar nooit. Voel de tijdgeest en het ‘Gesunde Volksempfinden’ aan, kietel de onderbuik, voer een gelikte campagne en met een beetje mazzel katapulteer je jezelf vóór je ‘Pim Fortuyn’ kunt zeggen zomaar naar het Torentje.
Een blik op het rechterrijtje -waar in de kelder van het politieke handwerk enkele standwerkers hun voornemens voor een beter Nederland uitventen- leert dat er evenveel te kiezen valt als voor een kind dat het spaarvarken heeft geslacht en vervolgens likkebaardend in een snoepwinkel staat.

Zo hebben we daar Code Oranje van -daar is ie weer!- Richard de Mos. Ex-PVV, beschuldigd van corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim ten tijde van zijn wethouderschap in Den Haag. Ach, kleinigheidjes houd je altijd, zeker als je een ‘dealmaker’ bent. De Libertaire Partij (LP) streeft naar ‘een vrije wereld; een wereld waarin niemand wordt gedwongen zijn of haar leven en eigendom op te offeren ten gunste van anderen’ en gaat hierbij uit van het non-agressieprincipe. Er is de BBB (BoerBurgerBeweging), OPRECHT richt zich op ‘VVD-, CDA- en FvD-verlaters’, Jezus Leeft heeft als voornaamste doelstelling het verspreiden van het Evangelie van Jezus Christus, maar ik vrees dat de lijsttrekker eerst zélf over water zal moeten lopen om kans te maken op een Kamerzetel. Trots op Nederland probeert het zonder gesneefd stemmenkanon Rita Verdonk en naar het schijnt biedt de ‘Blanco lijst met als eerste kandidaat Zeven, A.J.L.B.’ onderdak aan Willem… hrmppff… Wille.. van Virusw…grpft (sorry, er zit een haarbal in de weg). Van de nobele onbekenden geeft ik de Feestpartij (DFP) van de onvermoeibare gangmaker Johan Vlemmix nog de meeste kans, want het land snakt naar wat ontspanning.

Het zal voor deze partijen bij gerommel in de marge blijven. De fulltime golfer Donald Trump –die tijdens zijn ambtsperiode al blijk gaf over een serieuze handicap te beschikken- verklaarde ooit op 5th Avenue iemand neer te kunnen schieten, zonder dat dat hem kiezers zou kosten. Als je de peilingen mag geloven, zou hier te lande Mark Rutte het publiek in eender welke koopgoot neer kunnen maaien, zonder politieke gevolgen. Mits de winkels tegen 17 maart weer open zijn, uiteraard.

Frank Heijthuijsen


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.