Kortom...

Gepubliceerd op 2 maart 2021 om 09:00

Complimenten

Het was me bijna ontgaan, maar terwijl ik dit stukje tik, is het Nationale Complimentendag, oftewel ‘de dag om je waardering te uiten voor je vrienden, familie, collega's of andere mensen die je liefhebt’. Hoog tijd om even kwistig met complimenten te strooien.
Een compliment is op zijn plaats voor al wie het uithoudingsvermogen bezat om de voorrondes van het Nederlands kampioenschap vliegen afvangen uit te zitten, oftewel de eerste verkiezingsdebatten op radio en tv. Een compliment voor de ene helft van potentiële Forum voor Democratie stemmers die niét gelooft dat er een wereldwijd complot schuilgaat achter de coronapandemie. Een compliment voor wie het niet als een verzetsdaad ziet om komende dagen op een terras plaats te nemen, hoe geplaagd de horeca ook is en hoezeer het coronabeleid ook zwalkt. Een compliment aan allen die wakker zijn geschud door het nieuws dat het WK voetbal in Qatar met zweet en tranen, maar vooral met bloed tot stand komt. Alhoewel het gouden kalf al tien jaar geleden is verdronken en ons landje bekend staat om zijn ‘Dutch courage’, valt elke vorm van protest tegen het onzinnige voetbaltoernooi te prijzen. Nederland was bij de toewijzing van het WK door de FIFA één van de weinige landen die bezwaar maakten, al was het maar als brullende muis. Maar natuurlijk gaan we ‘gewoon’ foeballe in de zandbak, vooropgesteld dat Oranje zich kwalificeert voor het eindtoernooi, hetgeen geen vanzelfsprekendheid meer is. Aangezien Qatar meer dan één olievinger in de Europese voetbalpap heeft, het grote geld (lees: de sponsoren) niet snel zal afhaken en er van een sportieve boycot geen sprake zal zijn, gaat het voetbalfeestje door, al kost het nog eens 6500 arbeiders het leven. Maar Nederland protesteert, aangezien ook ons land ervaring heeft met mensonterende werkomstandigheden voor arbeidsmigranten, getuige het gespreide aspergebedje waarin Polen terechtkomen of wanneer er pak ‘m beet in Maastricht een tunnel moet worden gegraven. Daarom zullen bij wijze van protest onze premier en koning ontbreken op het bal. Voor Mark Rutte geen persoonlijk drama, omdat onze -wellicht ook toekomstige- regeringsleider zich alleen in een stadion vertoont als De Toppers er optreden. Ook koning Willem-Alexander zal van deze politieke boycot niet wakker liggen, aangezien alcohol in Qatar slechts mondjesmaat verkrijgbaar is en vrolijk pilzebieren met een oliesjeik niet aan de orde is. Qatar is geen Rusland tenslotte.
Is er dan geen krachtiger protest mogelijk? Jazeker, maar daarvoor moeten alle puzzelstukjes op hun plaats vallen. Vergeet het dragen van een aanvoerdersband in de regenboogkleuren of je als voetballer uitspreken voor meer vrouwenrechten in de oliestaat. Protesteren kan doeltreffender. Wanneer Oranje in de poulefase gekoppeld wordt aan het gastland, kan er een daad worden gesteld die wereldwijd indruk maakt en ons weer als gidsland op de kaart zet. Laat het Nederlands elftal dat duel in oranje bikini’s spelen met de opdruk ‘Foei!’. Dat zal die dekselse Qatarrakkers leren. Bij voorbaat mijn welgemeende complimenten voor zo’n actie.

Frank Heijthuijsen


«   »