Op fietsavontuur door de kunstgalerie van Peel en Maas

Gepubliceerd op 3 maart 2021 om 10:27

PEEL EN MAAS | We fietsen en wandelen er vaak achteloos aan voorbij, maar binnen de gemeentegrenzen staan talloze grote, kleine, uitbundige, ingetogen, opvallende en minder aanwezige kunstwerken. Honderd van deze kunstwerken zijn sinds enkele jaren opgenomen in vijf verschillende fietsroutes onder de naam Kunstroute Peel & Maas.

 

Naast prachtige natuur heeft Peel en Maas nog veel meer in petto. Nu er volop wordt gewandeld en gefietst, is het wellicht een ideale gelegenheid om dit te combineren met een kunstavontuur door de eigen gemeente. Dat er veel te ontdekken is, weten initiatiefnemers Harry Jacobs en Lizette Hilkens als geen ander. Sterker nog: Peel en Maas is één grote onoverdekte kunstgalerie. Er kan onderweg genoten worden van een echte Erik Kierkels, een Saskia Vermeersch, Wim Rijvers, Petra Verhees of wat te denken van een originele Toni Marí. Zomaar een greep uit de vele kunstenaars die hun werk in Peel en Maas vereeuwigd zagen worden.

 

Lizette, lid van de voormalige Stichting C6 Helden in Cultuur, kreeg enkele jaren geleden het idee om iets met die kunstwerken in de openbare ruimte te doen. In Harry Jacobs, van het inmiddels opgeheven GAKU (Gemeentelijke Adviescommissie voor Kunst) vond ze een enthousiaste medestander. Uiteindelijk werd het idee van een kunstroute door Peel en Maas officieel beklonken tijdens een nieuwjaarsborrel. “Ik zag het meteen zitten”, reageert Harry. Hoewel hun plan helder was, ging er stiekem toch nog veel tijd zitten in het brainstormen, een format samenstellen en de uiteindelijke uitvoering. “Ons plan bestond uit vijf fietsroutes die door alle kernen van Peel en Maas en langs de geselecteerde kunstwerken voeren. Hiervoor bedachten we handzame folders met de route en een korte uitleg per kunstwerk”, aldus Harry. “Het leuke van het samenstellen van die routes was dat we zelf ook kunstwerken ontdekten die ons eerder niet waren opgevallen”, vult Lizette aan.

Belangrijk in dit proces was het zoeken naar een netwerk, want werkelijk ieder Peel en Maasdorp is namelijk verrijkt met kunst. “We hebben in iedere kern iemand gezocht die ons meer over de werken in hun eigen omgeving kon vertellen. Mensen zijn toch vaak trots op hun eigen dorp en wat dit te bieden heeft”, vertelt Harry. “En die mensen zijn heel belangrijk geweest in de totstandkoming van de routes. Dit netwerk door de gemeente was voor ons ook absoluut noodzakelijk. Het zou anders onhaalbaar zijn geweest. Ook zouden we dan misschien kunstwerken hebben gemist, die in de route thuishoren. Voor de toekomst zijn we weer op zoek naar zulke ambassadeurs per kern.”

 

Sinds 2018 zijn alle routes klaar. Route 1 voert door Kessel, Kessel-Eik, Egchel en Helden; route 2 door Meijel en Beringe; route 3 door Maasbree, Grashoek en Koningslust; route 4 door Baarlo en route 5 door Panningen. De routes variëren van 8 tot 26 kilometer en zijn uiteraard ook met elkaar te verbinden. Voor Baarlo kwam in 2018 zelfs een aanvulling op de route vanwege het kunstsymposium in het park bij kasteel d’Erp waaraan zes beeldhouwers deelnamen. Wie door de folders bladert, ontdekt dat de gemeente inderdaad vol staat met kunstzinnige parels. “We beseffen dat we misschien hier een daar een kunstwerk missen in onze routes, maar we hebben bewust een grens getrokken bij honderd stuks”, aldus de initiatiefnemers.

 

Om ook de jeugd te betrekken bij de vele en vooral gevarieerde kunstwerken, hebben ze in het verleden al eens de samenwerking gezocht met de kunstsectie van het Bouwens. Een samenwerking die absoluut naar meer smaakt als het aan de werkgroep ligt. Harry: “Het lijkt me leuk om met groepjes leerlingen de routes te fietsen of wandelen, of gedeelten ervan, om samen de kunstwerken onderweg te bekijken. Dat heb ik eerder al gedaan als voorfietser tijdens Rundje Koeberg. Met die groep ben ik toen even van die route afgeweken om de Sjerkes in Baarlo te bezoeken. De deelnemers waren razend enthousiast.”

 

Ook op fietsavontuur en kunstzoektocht door Peel en Maas? De routes zijn, zodra de deuren weer open gaan, verkrijgbaar bij bibliotheek Maas en Peel en de VVV-kantoren. Tot die tijd is het ook mogelijk de folders te bestellen via tel. 06-45040979. Het derde lid van de werkgroep, Auke van der Linden, heeft de teksten ingesproken voor de gratis te downloaden app izi.TRAVEL, waardoor alle routes dus ook als audioversie beschikbaar zijn.

 

Foto-onderschrift:

Harry Jacobs bij het kunstwerk Sjerkes uit 2005 aan de Voorste Horst in Baarlo van kunstenaar Sjer Jacobs. (Foto Jac Willekens)

Onderstaand diverse kunstwerken die je tegen kunt komen tijdens Kunstroute Peel & Maas. (Foto's Jac Willekens)


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

P Lacroix
8 maanden geleden

Echt de moeite waard!

Ine Jacobs
8 maanden geleden

Fantastisch 👍