VVD weer de grootste partij in Peel en Maas

Gepubliceerd op 18 maart 2021 om 16:29

PEEL EN MAAS | De VVD is na de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 gisteren voor de tweede keer de grootste partij in de gemeente Peel en Maas geworden. Mark Rutte behaalde 24, 2% van de stemmen. Dat is maar liefst 2%  meer dan in 2017. Grote verliezer was het CDA, dat van 23.2% naar 17,9% zakte.

Grote winnaars
Niet alleen de VVD won in Peel en Maas. Het Sigrid Kaageffect leverde D66 2% winst op. D66 ging van 9,3 % naar 11,3 % en werd de vierde partij in Peel en Maas. Toch waren zij niet de grootste winnaars in Peel en Maas. Dat was Forum van Democratie. Thierry Baudet klom verrassend van 1,8 % naar 5,8%. Ook de nieuwe partij JA21 van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga scoorde goed in Peel en Maas met 2,8%. De tweede nieuweling in Peel en Maas is Volt met 1,7%. Het politieke landschap verandert landelijk , maar ook in Peel en Maas. Van de linkse partijen boekte alleen de PvdA een kleine winst.

Grote verliezers
De grootste verliezer is het CDA geworden in Peel en Maas ondanks haar goede campagne voor lokale kandidaat Mustafa Amhaouch. De landelijke trend zette zich ook in Peel en Maas voort. Van de linkse partijen zakte GroenLinks van 4,7% naar 2,8%, terwijl de SP van Lily Marijnissen een mokerslag kreeg toegediend: van 10,4% naar 6,0%, dat is pijnlijk. 50Plus met veel krakeel van 4,4% naar 1,3 %. De PVV bleef derde partij in Peel en Maas, maar ging van 16,4% naar 15,3%.

Geen Tweede Kamerlid?
Het gaat er de komende dagen om spannen of CDA-kamerlid Mustafa Amhaouch terugkeert als Tweede Kamerlid. Veel zal afhangen van of het CDA deel gaat uitmaken van het vierde kabinet Rutte dat geleid gaat worden door premier Rutte en de vrouwelijke vice-premier Sigrid Kaag. Normaal gesproken zullen minstens vier partijen deel gaan uitmaken van het kabinet. Keuze genoeg. Opvallend is dat zowel landelijk als in Peel en Maas links verliest en rechts wint met de middenpartijen VVD, D66 en CDA als stabiele factoren. In Peel en Maas stemt bijna 25 % van de kiezers op PVV, JA21 en Forum voor Democratie. Dat kan de winst van Rutte en Kaag niet verbloemen. Eén conclusie mag wel getrokken worden: Rutte blijft fier overeind in coronatijd ondanks de toeslagenaffaire en de fouten die in de coronabestrijding zijn gemaakt.

Opkomst
De opkomst in Peel en Maas was in 2017 80,1% en in 2021 78,3%. Of dat komt door de optie per brief te stemmen zou onderzocht moeten worden.
In 2022 mogen de bewoners van Peel en Maas weer naar de stembus, want dan staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur.

 

Tekst: Mat Nellen


«   »