(H)eerlijk bakken bij Bakkerij Op de Beek in Panningen: ‘Elke dag is een feestje’

Gepubliceerd op 7 april 2021 om 09:00

PANNINGEN | Van diverse soorten brood tot heerlijk banket, al sinds jaar en dag komen bij Bakkerij Op de Beek de lekkerste dingen uit de oven. Bijzonder aan de bakkerij gelegen op het industrieterrein van Panningen is dat het tevens arbeidsmatige zinvolle dagbesteding biedt aan zo’n 35 mensen met een verstandelijke beperking. Onder begeleiding van een team professionals en vrijwilligers wordt er vijf dagen in de week volop gebakken. Het geheime ingrediënt? Plezier hebben.

Wie de bakkerij aan de John F. Kennedylaan in Panningen binnenloopt, kan er niet omheen. De geur van versgebakken brood en banket komt je direct tegemoet. Tijdens een korte rondleiding door de bakkerij wordt duidelijk met hoeveel enthousiasme hier wordt gebakken. Verdeeld over verschillende afdelingen zijn de bakkers gedreven bezig met hun producten. “Bakkerij Op de Beek is onderdeel van Dichterbij, een organisatie die hulp- en dienstverlening biedt aan mensen met een verstandelijke beperking”, vertelt bedrijfsleider Jos Coolen. “Van maandag tot en met vrijdag komen cliënten hier onder andere brood, vlaai, cake en koek bakken. Daarmee bieden we arbeidsmatige dagbesteding aan zo’n 35 volwassenen met een beperking.” Twee van hen zijn Willem en Jovak. Beide bakkers komen dagelijks met genoegen naar Panningen om met de handen in het deeg te zitten. Jovak: “Het is top om hier te werken. Eigenlijk is elke werkdag een feestje. Met de collega’s is het altijd heel gezellig en ik vind het leuk om te bakken.”

Zelf doen
Dat bakken gebeurt onder professionele begeleiding. Bedrijfsleider Jos, van huis uit docent brood en banket, heeft sinds zijn intrede in de bakkerij veel tijd geïnvesteerd in het opleiden van de bakkers en de begeleiders. Want bakker ben je niet zomaar. Daar heb je kennis en kunde voor nodig. Jos: “Zeker bij het bakken van brood is het belangrijk om te weten wat er bijvoorbeeld gebeurt tijdens het kneden en rijzen van deeg. Waarom is deegstijfte en tempratuur belangrijk. Door middel van het bijbrengen van de nodige theorie en het werken met stapsgewijze recepten hebben we de bakkers gaandeweg getraind zelfstandig te kunnen werken.” Want zelfstandigheid is iets waar de bakkerij veel waarde aan hecht. “We laten de bakkers zoveel mogelijk zelf doen. Dat betekent voor ons als begeleiding dat wij zo min mogelijk aan het product komen, iets wat af en toe best een uitdaging is. Maar we helpen onze mensen het best door ze zelf het werk te laten doen en te sturen waar nodig. Dan blijft het hun product en zijn de bakkers op het einde van de dag op trots op het bereikte resultaat en kunnen ze het mogelijk de volgende keer helemaal zelfstandig.”

Een echte bakkerij
Naast zelfstandigheid streeft Bakkerij op de Beek ernaar zoveel mogelijk een echte bakkerij na te bootsen. “Onze bakkerij is arbeidsmatig opgezet. Dat houdt in dat de bakkers zich tijdens een werkdag bezighouden met het bakken van bestellingen. Het is dus niet zo dat ze helemaal vrij worden gelaten in wat ze gaan bakken. Daarnaast staat kwaliteit altijd voorop. Net als alle andere bakkerijen moeten wij aan kwaliteitsnormen voldoen. Zo wordt ons brood bijvoorbeeld tweemaandelijks blind getest door het Nederlandse Bakkerij Centrum in Wageningen. Precies zoals het hoort.”

Noodgedwongen gesloten
Maar net als vele andere bakkerijen, heeft ook Bakkerij Op de Beek te lijden onder de coronacrisis. Niet in de laatste plaats omdat de bakkers vanwege hun beperking in de risicogroep vallen en de bakkerij daarom tijdens de eerste lockdown gesloten was. “In maart vorig jaar hebben we de deuren noodgedwongen moeten sluiten. Dat hakte er behoorlijk in. Voor ons als begeleiders maar zeker ook voor de bakkers zelf. Gelukkig mochten we in juni onder strenge voorwaarden de deuren weer openen. Helaas hebben we sindsdien echter nog niet op het oude niveau kunnen draaien. De sociale restaurants waaraan we voorheen veel banket leverden zijn nog altijd gesloten en particuliere klanten kunnen ons moeilijk vinden. Daarom ligt onze banketafdeling al lange tijd zo goed als stil.” Dat er weinig werk is, is voor mensen met een beperking extra lastig. Daarom doen de bakkers van Bakkerij Op de Beek een oproep: “Bestel cake of vlaai bij Bakkerij Op de Beek. Daarmee help je onze bakkers weer aan het werk. Juist in deze tijd moeten we onszelf een beetje verwennen. Hoe kan dat nou beter dan met lekker gebak?” En voor wie moeite heeft met het kiezen uit het enorme aanbod lekkernijen, heeft Willem een goede tip: “Onze aardbeien “van Harte Hart” is echt heel lekker. Die raad ik iedereen aan.”

Hartverwarmend
Kortom, een bijzondere bakkerij waar met het hart op de juiste plek wordt gebakken. Het enthousiasme straalt er vanaf en mede dankzij de goede begeleiding resulteert dat in de lekkerste en eerlijkste producten. Het geheime ingrediënt? “Plezier hebben. Daarmee wordt alles lekkerder”, aldus de bakkers. Iets waar bedrijfsleider Jos zich graag bij aansluit. “De sfeer is hier altijd goed. We weten wat we aan elkaar hebben en we doen het hier samen. Samen met de bakkers en het team professionals. Maar ook samen met de negen vrijwilligers die hier elke keer met veel plezier en toewijding meehelpen. Dat maakt Bakkerij Op de Beek.”

 

Foto-onderschrift boven: Jovak, bedrijfsleider Jos en Willem 

Foto-onderschriften beneden: versgebakken brood en cake

                                                          de bestellijst van Bakkerij Op de Beek


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Jos
5 maanden geleden

Mooi artikel geworden Vera en Isabelle