Enveloppen Goede Doelenweek komende dagen in de brievenbus

Gepubliceerd op 15 september 2021 om 21:46

PEEL EN MAAS | Volgende week is het zover: dan vindt in heel Peel en Maas na ruim twee jaar afwezigheid weer de gebruikelijke Goede Doelenweek plaats. De plaatselijke comités hebben inmiddels alle vrijwilligers gemobiliseerd voor de grootste inzamelactie van het jaar. De komende dagen stoppen zij overal de bekende enveloppen in de brievenbus. De organisatoren hopen dat iedereen vanaf maandag een goedgevulde envelop klaar heeft liggen bij de deur.

 

Vorig jaar gooide corona roet in het eten, maar nu kan de Goede Doelenweek doorgaan – zij het wat later in het jaar dan gebruikelijk en nog enigszins aangepast. Bij het ophalen van de enveloppen, vanaf komende maandag, zullen de vrijwilligers bijvoorbeeld extra rekening houden met afstand bewaren. Diverse dorpen nemen ook andere maatregelen om de corona-risico’s te beperken, bijvoorbeeld rond het gezamenlijk tellen van het geld.
De Goede Doelenweek (GDW) vindt sinds 2016 in heel Peel en Maas in dezelfde week plaats. De organisatie is echter in elk dorp in handen van een plaatselijk comité. De intekenlijst met goede doelen, zoals Hartstichting of KWF Kankerfonds, wijkt ook per dorp enigszins af. Ook hebben steeds meer dorpen, naast contant geld geven, alternatieve vormen voor donatie zoals bijvoorbeeld machtigingen en doneren via een QR-code.
De laatst gehouden GDW leverde in 2019 totaal € 150.000 op.

Nieuwe vrijwilligers
Ondanks het grote aantal mensen dat actief meedoet aan de GDW zijn nieuwe vrijwilligers  zeer welkom. In sommige dorpen dreigt een tekort omdat mensen afhaken en er te weinig nieuwe aanwas is. Gevolg kan zijn dat sommige straten niet worden gedaan, met alle gevolgen van dien voor de opbrengst.
Vrijwilligerswerk in de GDW is voor de meeste mensen beperkt tot één maal per jaar enkele uren werk. Dat kan variëren van enveloppen bezorgen of ophalen tot geld tellen. Komt het een keer niet uit, dan neemt iemand anders het over. De GDW-comités en hun vrijwilligers zijn mensen met het hart op de goede plaats: als vrijwilliger draag je immers bij aan het werk van tal van stichtingen en fondsen die goed werk doen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.