Lezingenreeks kastelen bij Museum Peel en Maas

Gepubliceerd op 17 oktober 2021 om 10:18

PEEL EN MAAS | Op donderdag 21 oktober vindt om 19.30 uur bij Museum Peel en Maas een lezing plaats over de geschiedenis van kastelen, door Fred Vogelzang. De lezing maakt deel uit van een reeks lezingen over kastelen in Peel en Maas. De lezing is gratis te bezoeken. Bezoekers zijn vrij om een donatie te doen  voorafgaand of na de lezing.

 

Wat is een kasteel?       
Alvorens in latere lezingen specifiek in wordt gegaan op de kastelen in Peel en Maas, verzorgt Fred Vogelzang allereerst een inleidende lezing over het onderwerp. Vogelzang, tot recent werkzaam als  wetenschappelijk onderzoeker bij de Nederlandse Kastelenstichting, was vanuit zijn werk nauw betrokken bij het thema. Al duizend jaar is er sprake van monumentale gebouwen die we nu kastelen noemen. In deze eerste lezing gaat Vogelzang in op de relatief nieuwe benaming, en roept de vraag op wat kastelen nu eigenlijk zijn, waarom ze werden gebouwd en door wie? Waarom staan er op sommige plekken heel veel en op andere plekken nauwelijks kastelen? Welke ontwikkelingen maakten de kastelen in al die eeuwen door? Welke rol

speelden ze vroeger in de samenleving en welke rol spelen ze nu nog? Wat willen wij als samenleving met deze relieken uit het verleden? In de lezing wordt ingegaan op al deze vragen.

 

Kastelen toen en nu

Vogelzang schetst in het kort de ontwikkeling van het gebouw en vertelt wie er woonden en hoe het toeging in zo’n kasteel. Zowel de betekenis van de fysieke, economische, politieke en symbolische plek van een kasteel komen aan bod. Van de functie van een kasteel in de Middeleeuwen, de verandering van militaire functie naar luxe buitenhuis in de zeventiende eeuw, tot de rol van de Tweede Wereldoorlog en hoe kastelen zich in de moderne tijd hebben ontwikkeld. De lezing vindt plaats in de grote zaal bij Kerkeböske en duurt van 19.30 – 21.30 uur, inclusief korte pauze.

 

Vervolg lezingen

De overige twee lezingen vinden eind van dit jaar en begin volgend jaar plaats. Deze twee lezingen gaan specifiek over Peel en Maas. De tweede lezing gaat in op de Middeleeuwse kastelen in Peel en Maas (met name Huys Kessel). De derde lezing gaat over het bodemgebruik en de bezitsverhoudingen van kastelen in de kerspels van Peel en Maas in de Hoge en Late Middeleeuwen. Deze lezingenreeks stond eigenlijk gepland voor maart – mei vorig jaar, maar in verband met corona werden de lezingen uitgesteld.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.