Kortom…

Gepubliceerd op 2 november 2021 om 16:35

Klimaat

Inzake de klimaatcrisis pendel ik CO²-neutraal tussen ‘We gaan er allemaal aan!’ en ‘Wir schaffen das!’. Nou heb ik geloof en vertrouwen in de individuele mens, maar niet in de mensheid als geheel, dus ik dreig nog wel eens over te hellen naar ‘the dark side’, gezien het nog altijd ontbreken van een gevoel van urgentie wat betreft oplossingen voor een probleem dat de coronacrisis reduceert tot een lachertje. Zaak om altijd eerst even in de spiegel te kijken. Goed, ik heb mijn vleesconsumptie de afgelopen jaren aardig gereduceerd, laat de auto wat sneller staan, trek een warme trui aan alvorens de verwarming aan te zwengelen en probeer te consuminderen. Geen dank, graag gedaan, maar er wordt hierdoor geen boom minder gekapt in het Amazonegebied. Er zijn grotere, vooral politieke daden nodig om de thermostaat van de aarde onder controle te houden. Daden die pijn zullen doen. Na de klimaattop in Glasgow -de laatste kans om te redden wat er te redden valt, volgens mensen die er verstand van hebben- komt er vast een aller- en allerállerlaatste kans om onze kinderen en kleinkinderen te behoeden voor een ramp van ongekende omvang. Wordt knap lastig, zeker wanneer economische groei nog altijd als vooruitgang wordt gezien en de quarterpounderbij McDonald’s lonkt.

Inzoomend op de eigen provincie: Het is een kwestie van geduld, rustig wachten op de dag, dat heel Holland Limburgs lult, zingt Rowwen Hèze. Met ongewijzigd beleid is het een kwestie van tijd voordat heel Holland naar hoger gelegen plekken in Limburg holt, wanneer de boel in de lager gelegen provincies is ondergelopen en Amsterdam is omgetoverd tot het Venetië der lage landen. Voor wie dat vooruitzicht nog niet schrikbarend genoeg vindt: stel je eens voor wat dat betekent voor de vastelaovend!

Demissionair premier Mark Rutte heeft zijn kandidatuur gesteld voor de titel ‘Olympisch kampioen klimaatbeleid’. Maar het moet natuurlijk wél leuk blijven, zodat we nog kunnen barbecueën, mét een VVD-sausje bij het vlees. Het heeft er alle schijn van dat -zonder een enorme ommezwaai- dat barbecueën in de zeer nabije toekomst nog tot ver na Kerstmis kan plaatsvinden. Onze boemerangpremier heeft ook al eens laten weten dat visie als een olifant is die het zicht belemmert. De hoogste tijd om -niet alleen wat klimaatbeleid betreft- een visie te ontwikkelen. Zo niet, dan zitten we in het bronsgroene eikenhout straks onder meer met water in de kelder, een olifant in de kamer en een paard in de gang. 

Frank Heijthuijsen


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.