Saar Fransen eerste kinderburgemeester van Peel en Maas

Gepubliceerd op 6 november 2021 om 10:48

HELDEN | Saar Fransen uit Helden is de eerste kinderburgemeester van Peel en Maas. Saar is 10 jaar en zit in groep 7 van basisschool De FavoRiet in Panningen. Op vrijdag 5 november maakte burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo de eerste kinderburgemeester bekend. Dat deed zij door Saar en haar klas te verrassen met een bezoek aan de school.

Na de zomervakantie startte de zoektocht naar de eerste kinderburgemeester van Peel en Maas. Burgemeester Delissen-van Tongerlo riep kinderen uit groep 7 van de basisscholen op om te solliciteren met een vlog. Dertien kinderen stuurden een vlog in. Van hen gingen zeven kinderen door naar de tweede ronde. De kandidaten kwamen op ‘sollicitatiegesprek’ bij de burgemeester en haar adviseurs. Vervolgens stonden zij voor de moeilijke keuze om uit de enthousiaste kandidaten één kinderburgemeester te kiezen. De keuze viel uiteindelijk op Saar Fransen.

Wat gaat de kinderburgemeester doen?
Kinderburgemeester zijn is een eervolle functie. Je vertegenwoordigt alle kinderen van de gemeente Peel en Maas. De kinderburgemeester gaat mee op pad met de echte burgemeester bij bijzondere momenten, zoals de steuteloverdracht bij de jeugdcarnaval, de uitreiking van een jeugdlintje, Dodenherdenking, openingen en prijsuitreikingen waar kinderen bij betrokken zijn. Ook mag de kinderburgemeester meedenken over uiteenlopende onderwerpen die kinderen aangaan, zoals spelen, sport en onderwijs. Bij deze activiteiten zal de kinderburgemeester ook regelmatig een toespraak houden.

De kinderburgemeester start in groep 7 en is gedurende twee jaar kinderburgemeester, dus tot en met groep 8. Daarna wordt een nieuwe kinderburgemeester gezocht.

Installatie
De installatie van Saar Fransen als kinderburgemeester is op dinsdag 16 november om 15.00 uur, bij aanvang van de raadsvergadering over de begroting. De kinderburgemeester wordt dus benoemd in het bijzijn van de echte gemeenteraad van Peel en Maas. De installatie op dat moment past bij de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, op 20 november.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.