Tristan (17) onthult zijn WOII collectie tijdens bevrijdingsweek Peel en Maas

Gepubliceerd op 23 november 2021 om 13:17

HELDEN | Museum Peel en Maas werd recent verrast door een mooi bericht van de zeventienjarige Tristan. Tijdens een bezoek met een vriend raakte hij onder de indruk van onze Tweede Wereldoorlog tentoonstelling. Hij besloot ons ter aanvulling op de expositie een aantal objecten in bruikleen te geven. Sinds twee jaar trekt hij er immers regelmatig op uit met zijn metaaldetector, op zoek naar vondsten uit de oorlog. Op deze manier wil hij graag ‘’het verleden opnieuw laten beleven’’. En wat is een passender moment om zijn collectie te onthullen dan in de week dat de dorpen van Peel en Maas zijn bevrijd?

Verhalen van zijn overgrootoma over de Tweede Wereldoorlog maakte Tristan nieuwsgierig naar dit onderwerp. Hij mailde het museum: ‘’Ik heb grote interesse in de tweede Wereldoorlog. Ik ben laatst in jullie mooie museum geweest en ik zag dat jullie niet zo veel spullen van de tweede Wereldoorlog hadden. Ik heb een vraag. Ik heb zelf wat spullen uit de tweede Wereldoorlog. Die wil ik graag bij jullie komen tentoonstellen. Hebben jullie hier interesse in?’’ "Wij vinden het eigen initiatief dat Tristan toonde fantastisch en we zijn trots een deel van zijn collectie tentoon te kunnen stellen. Het is een fraaie aanvulling op onze WOII tentoonstelling", aldus het museum.

WOII tentoonstelling
Museum Peel en Maas heeft de door hem uitgekozen objecten een mooie centrale plaats binnen de Tweede Wereldoorlog tentoonstelling gegeven. Hier siert in het midden van de ruimte een vitrine met zijn objecten en achtergrondinformatie over de spannende voorwerpen die heeft opgegraven en gekocht op rommelmarkten. Bij de onthulling van de vitrine stond Tristan met zijn mond vol tanden. Hij vond het geheel erg mooi geworden en voelde zich vereerd met de plaats die zijn collectie heeft gekregen in het museum.

Bevrijdingsweek
Vorige week was het exact 77 jaar geleden dat de dorpen van Peel en Maas bevrijd zijn. Tussen 17 november 1944 en 21 november 1944 werden achtereenvolgens Meijel, Helden, Panningen, Egchel, Grashoek, Beringe, Kessel, Kessel-Eik, Koningslust, Maasbree en Baarlo bevrijd door de geallieerden. Museum Peel en Maas vindt het van belang daar ieder jaar bij stil te staan. Dit jaar bood Tristan ons een mooie aanleiding om te laten zien dat de geschiedenis nog steeds leeft. Zijn opgegraven voorwerpen laten goed zien wat de Tweede Wereldoorlog gekost heeft. Zowel aan materiële kosten en materialen, als aan mensenlevens.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.