Beringse Bazaar blaast dorpsmarkt nieuw leven in

Gepubliceerd op 1 oktober 2020 om 08:59

Een jaar zonder Beringse kermis lijkt bijna ondenkbaar. Toch is dit het geval met dank aan Covid-19. Dit weerhoudt de inwoners van het dorp echter niet om een alternatief en coronaproof evenement te organiseren. Op zondag 18 oktober vindt daarom de Beringse Bazaar plaats.

In navolging van buurdorp Grashoek, waar enkele weken geleden de garagesale plaatsvond, is er in Beringe eenzelfde soort initiatief ontstaan. Onder de paraplu van Dorpscoöperatie Steingood hebben een aantal vrijwilligers zich bij elkaar gepakt voor de organisatie van een tweedehandsmarkt vanuit garages, opritten, schuren, enzovoorts in Beringe.

Verbindend

“Het idee is eigenlijk ontstaan op het schoolplein”, aldus medeorganisator en woordvoerster van de Beringse Bazaar, Eveline Neessen. “We stonden met wat moeders te kletsen over hoe leuk het misschien zou zijn om een soort van rommelmarkt te organiseren in het dorp. Tot een aantal jaar geleden was er in Beringe namelijk elk jaar een kindermarkt. Deze wordt toch wel gemist. Met dit initiatief willen we het idee van een dorpsmarkt nieuw leven inblazen. Vooral nu de kermis weg valt, wat toch een sterke verbinder is in een dorp, blijkt dat er veel behoefte is aan een dergelijk evenement waar je elkaar kunt treffen. Coronaproof uiteraard! Daarnaast gun je spullen die je zelf niet meer gebruikt of nodig hebt een tweede ronde. Dus op die manier dragen we ook nog eens een steentje bij aan hergebruik. En het is ideaal met 5 december in het vooruitzicht: leuke spulletjes voor kleine prijsjes.”

Steingood

Vanwege de grote interesse in een dergelijke markt nam de initiatiefgroep contact op met Bert Coppelmans van Dorpscoöperatie Steingood. Hij was meteen enthousiast en is inmiddels lid van de werkgroep. Veel van wat er binnen Beringe georganiseerd wordt, gebeurt onder de vleugels van de dorpscoöperatie. Het platform van burgerinitiatieven waar alle Beringse verenigingen, instanties, gemeenschapshuis, enzovoorts samenkomen. Hierdoor zijn de lijntjes binnen het dorp heel kort wat de organisatie van een activiteit vergemakkelijkt. “In Beringe is de onderlinge samenhang sowieso groot. De bazaar leeft echt hier in het dorp”, aldus Eveline. “De aanmeldingen van deelnemers stromen namelijk binnen.”

Veilig en makkelijk bereikbaar

Om een en ander in goede banen te leiden en de dag veilig te laten verlopen, heeft de werkgroep een aantal mensen uit het dorp bereid gevonden om hier op toe te zien. Eveline: “Beringe heeft een compact, overzichtelijk centrum, waardoor de deelnemende adressen makkelijk bereikbaar en te belopen zijn. Inwoners uit het buitengebied, zonder voortuin of oprit kunnen een plekje krijgen op het dorpsplein bij De Wieksjlaag. We vragen bezoekers om rekening te houden met elkaar en de geldende maatregelen. Dus als het bij een adres te druk is, om dan eerst een bezoek te brengen aan een adres waar op dat moment minder mensen zijn.” Vervolgens gaat ze gedreven verder: “Mensen hebben behoefte om elkaar te ontmoeten. Ze moeten de kermis al missen en ook andere samenkomactiviteiten in het dorp zijn afgelast. Met deze bazaar hebben ze de gelegenheid om elkaar op een veilige manier te treffen. En dat is zo belangrijk voor de leefbaarheid.”

Deelnemers en bezoekers

Beringnaren die spullen willen verkopen tijdens de Beringse Bazaar kunnen zich tot 14 oktober opgeven via Facebook Beringse Bazaar of een mail sturen met naam, adres en postcode naar beringsebazaar@gmail.com. De organisatie verloot die dag drie cadeaupakketten: eentje onder de deelnemers, eentje voor het mooist versierde huis en eentje in de ‘deel, like en win-actie’ via Facebook. De Beringse horeca sluit bij de bazaar aan om er een echt dorpsfeest van te maken, waar overigens iedereen van 10.00 tot 15.00 uur welkom is. Alle deelnemende adressen worden overzichtelijk verwerkt in een plattegrond die tijdens de bazaar is te downloaden.


«   »