'Ik mag er voor zorgen dat mensen een gezellige tijd hebben, dat is toch het leukste werk dat er is?'

Gepubliceerd op 15 mei 2020 om 09:00

Met zijn bedrijf Spek en Bonen is Christiaan van Roij (35) inmiddels een begrip in de regio. Van bedrijfsfeesten, familiedagen tot de maandelijkse pubquiz in de kroeg, voor elke gelegenheid levert de van oorsprong Egchelnaar een quiz op maat. Isabelle interviewde de quizmaster over het succes achter Spek en Bonen, quizzen in coronatijd en over zijn eigen spelkwaliteiten.

 

Drie jaar geleden richtte je Spek en Bonen op. Hoe is dat tot stand gekomen?
“Ik vond het altijd al leuk om deel te nemen aan pubquizzen. Ik ben sowieso wel van het spellen, maar ik vind het ook leuk om mensen te entertainen. Toen ik een aantal jaar geleden de kans kreeg om als zzp’er vierentwintig uur per week in de zorg te werken, ontstond er genoeg tijd om daarnaast zelf iets op te zetten. Omdat in Peel en Maas toen nog vrijwel geen pubquizzen werden georganiseerd, besloot ik van mijn hobby mijn werk te maken en Spek en Bonen op te zetten. Samen met de onmisbare hulp van mijn vriendin én lopende agenda Joyce en goede vriend Jeroen ben ik inmiddels drie jaar bezig met het maken en organiseren van quizzen. Dat doen we op aanvraag voor bijvoorbeeld familiedagen, bedrijfs- en personeelsfeestjes, maar daarnaast organiseren we ook regelmatig pubquizzen in verschillende lokale cafés.”

Het lijkt me best lastig om een goede quiz te maken. Wat is het geheim?
“Het belangrijkste is dat je goed kijkt naar je doelgroep. Als ik een quiz voor een familiedag maak, moet het voor jong en oud leuk zijn. Dus dan is het mijn taak om te zorgen voor een quiz waar voor iedereen wat in zit. Als iemand tijdens een quiz niet minimaal vijf keer heeft gedacht: hier weet ik het antwoord op, dan heb ik geen goede quiz gemaakt. Het leuke aan quizzen is juist dat iedereen kan deelnemen, dat moet altijd het uitganspunt zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je je publiek goed kunt lezen en flexibel bent om tijdens de quiz aanpassingen te doen als de situatie daar om vraagt. Daar zit denk ik onze kracht. Ik kan mijn publiek doorgaans goed inschatten en weet wanneer ik die flauwe grap tussendoor kan maken.”

Pubquizzen lijken populairder dan ooit. Hoe komt dat volgens jou?
“Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat je eigenlijk altijd verrast wordt. Wanneer je een avond monopoly speelt, weet je wat je kunt verwachten. Bij een pubquiz blijft het tot het moment zelf een verrassing wat je te wachten staat. Er is ook geen tactiek of strategie toepasbaar, juist die onvoorspelbaarheid maakt het zo leuk. Daarnaast doe je het quizzen in groepen. Dat levert altijd gespreksonderwerpen op en zorgt ervoor dat je het over andere dingen hebt dan tijdens een doorsnee avond in het café.”

Als quizmaster sta je veel voor grote groepen mensen en is de aandacht bijna continu op jou gericht. Dat lijkt me best spannend. Went dat ooit?
“Ik ben nog elke keer voor aanvang van een quiz zenuwachtig. Eigenlijk best gek als je je bedenkt dat ik dit al ontelbaar keren heb gedaan. Maar dat zorgt er ook voor dat je scherp blijft.”

Een gezonde spanning dus?
“Nou, ik denk dat Joyce en Jeroen af en toe wel behoorlijk gek van me worden. Afgelopen Koningsnacht organiseerden we in samenwerking met De Zoes en De Heere van Meijel een online pubquiz. Tijdens de checks vooraf werkte alles, maar tien minuten voor aanvang de quiz werkte het geluid ineens niet meer. Dan neemt de stress het wel even over en ben ik niet meer de leukste persoon om mee samen te werken. Gelukkig komt alles uiteindelijk altijd goed.”

Je zei al dat je wel houdt van een spelletje. Ben je zelf goed in quizzen?
“Dat denken veel mensen inderdaad, maar dat valt reuze mee. Ik weet van veel dingen wel iets, maar het is niet zo dat mij in je team hebben garant staat voor succes.”

Kun je wel goed tegen je verlies?
-lacht- “Nee helemaal niet. Dat is ook de reden waarom ik tegenwoordig het liefst aan de zijlijn sta in plaats van zelf deel te nemen. Wanneer ik zelf deelneem aan een pubquiz en tijdens de eerste tussenstand hoor dat ons team niet in de top-10 staat, is mijn goede zin en optimisme al ver te zoeken. Veel mensen vinden het ook helemaal niet meer leuk om met mij een spel te doen. Nee, laat mij maar de quizmaster uithangen.”

Je werkt voornamelijk met grote groepen mensen. De coronacrisis lijkt me daarom best een lastige tijd voor Spek en Bonen.
“Het hakt er wel in ja. We kunnen geen quizzen op locatie organiseren in deze tijd, dat is simpelweg onmogelijk. Daarin zijn de online quizzen natuurlijk wel een uitkomst, maar daarbij verliest een quiz als je het mij vraagt wel een deel van zijn charme. Het leuke van een pubquiz is juist het contact met de deelnemers: tijdens de fotoronde een rondje door het café te maken en hier en daar een aanwijzing geven of de discussies mogen meemaken. Daarnaast verlies je online natuurlijk ook de mogelijkheid om te peilen wie je deelnemers zijn en of de quiz goed valt, dus er komen wel de nodige obstakels bij kijken.”

Desalniettemin waren de online pubquizzen die je tot nu toe hebt georganiseerd qua deelnemersaantallen een groot succes.
“Klopt, tijdens de Koningsnachtquiz die we in samenwerking met De Zoes en De Heere van Meijel organiseerden deden zo’n duizend mensen mee. Dat zijn natuurlijk ongelofelijke aantallen. Dat is ook wel een drijfveer om door te gaan met de online quizzen, maar je moet ook zorgen dat het geen overkill wordt. Zo’n quiz is voor veel mensen leuk maar als ik elke week een quiz zou gaan livestreamen, zullen er niet wekelijks zo’n aantallen deelnemen. Het is ook mijn taak om ervoor te zorgen dat het mensen niet gaat vervelen.”

Ben je daar bang voor, dat het mensen ooit gaat vervelen?
“De meeste pubquizzen die ik organiseer vinden één keer in de maand plaats. Daar zitten we over het algemeen heel stabiel in het aantal deelnemers. Je ziet dat een groot deel van de deelnemende teams terugkeert, maar er komen ook telkens weer nieuwe teams bij en natuurlijk heb je ook teams die het voor gezien houden. Het zijn de mensen zelf die besluiten of ze meedoen of een keer overslaan, maar zolang ik ervoor zorg dat deelnemers uitgedaagd blijven maak ik me niet zo’n zorgen. Ik mag ervoor zorgen dat mensen een gezellige tijd hebben, dat is toch het leukste werk dat er is?”

Foto-onderschrift: Christiaan staat als quizmaster regelmatig met de microfoon in de hand. (foto: Christiaan van Roij)


«   »