Grashoekse muzikant Jeroen Verberne keerde terug nao ’t zuuje

Gepubliceerd op 20 augustus 2020 om 09:00

Hij studeerde jazz trombone aan het conservatorium in Amsterdam en geniet inmiddels nationale bekendheid als trombonist bij onder andere Chef’Special. Jeroen Verberne (26) uit Grashoek is bezig aan een veelbelovende muziekcarrière. Aan Peel en Maas veur elkaar vertelt de muzikale Limburger over zijn achtergrond, toekomstdromen en zijn leven als muzikant in coronatijd.

“Collega-trombonisten hoor ik regelmatig vertellen dat ze al van jongs af aan de droom hadden om trombonist te worden. Zo’n romantisch verhaal is het bij mij allesbehalve”, begint Jeroen. “Toen ik in groep vijf van de basisschool net als de rest van mijn klas bij de fanfare ging, kreeg ik als instrument de bugel toegewezen. Met gemak rolde ik door de lessen. Dat veranderde toen ik twaalf was en mij werd gevraagd de overstap te maken naar trombone omdat er binnen de fanfare een tekort was aan trombonisten. Opeens moest ik wél aan de slag en kon ik me niet meer door de lessen heen bluffen.” Uiteindelijk weet Jeroen zijn A diploma in de wacht te slepen en dat is het startschot voor een veelbelovende muziekcarrière. “Ik werd steeds beter en daardoor werd het spelen ook steeds leuker.” Zo leuk zelfs dat Jeroen na de middelbare school besluit toelating te doen tot de opleiding Jazz Trombone aan het conservatorium in Amsterdam. Met succes want de muzikant in spe wordt toegelaten.

Naar de hoofdstad
Met zijn trombone onder de armen vertrekt Jeroen naar de hoofdstad. “Dat was ontzettend leuk en tegelijk heel hard werken. Bij de fanfare in Grashoek was ik op gebied van trombonespelen echt dé man en met dat idee ging ik ook richting Amsterdam. Daar werd ik tijdens de eerste ensembleles direct met beide benen op de grond gezet. Ineens zit je daar met trombonisten van over de hele wereld en houdt het spelen van de eerste stem iets meer in dan ik thuis gewend was”, lacht Jeroen.

De wereld op z’n kop
Maar ontmoedigen doet het hem niet. De Grashoekse muzikant grijpt elke kans aan om alles uit zichzelf en zijn instrument te halen. “Het is altijd mijn plan geweest om volledig voor de muziek te kiezen zonder concessies te doen. Dat is me ook eigenlijk heel goed gelukt tot corona om de hoek kwam kijken.” Want met een stampvol schema voor de zomer van 2020 gooit de coronacrisis in een klap alles omver. “Het is echt de wereld op z’n kop. Eigenlijk speel ik al sinds mijn achttiende elk weekend op allerlei festivals in Nederland en in het buitenland. Ook deze zomer zat weer stampvol optredens. Dat dat nu allemaal wegvalt is nog steeds nauwelijks te bevatten.” Extra zuur maakt het dat de trombonist deze zomer voor de eerste keer in zijn carrière samen met Chef’Special het magische Pinkpoppodium zou betreden. “Dat is een enorme tegenvaller. Niet op de laatste plaats omdat ik nog heel goed weet hoe ik als middelbare scholier één keer gespijbeld heb om Pinkpop te kunnen bijwonen en daarvoor veertien uur heb mogen nakomen. Dus ik stond wel te springen om het festival eindelijk te kunnen meemaken zónder na te hoeven komen”, lacht Jeroen. Maar gelukkig zorgt Chef’Special voor een klein beetje licht in de duisternis. Ze organiseren deze zomer alsnog negentien shows in openluchttheater Caprera in Bloemendaal. “Dat is een fijne en meer dan welkome verrassing. Maar desalniettemin blijven de vooruitzichten voor onze sector allesbehalve goed.”

Terug naar Grashoek
Vanwege zijn financiële vooruitzicht en het feit dat zijn hele agenda leeg is, besloot Jeroen zijn kamer in Rotterdam in te ruilen voor zijn ouderlijk huis in Grashoek. “Natuurlijk had ik nu graag op allerlei festivalpodia gestaan, maar ik merk ook dat ik me in tijden niet zo ontspannen heb gevoeld als nu. Om na al die jaren touren en optreden even in de achtertuin van mijn ouders te kunnen zitten zonder van alles te moeten is een weldaad voor de geest.” Een leuke bijkomstigheid van zijn terugkeer naar Grashoek is dat de kapelaan van de kerk Jeroen heeft aangeboden om de kerk te gebruiken als repetitieruimte. “Heel gaaf! De prachtige akoestiek van de kerk is adembenemend mooi dus daar heb ik al een aantal keer dankbaar gebruik van gemaakt.”

Toekomstplannen
Kortom, ondanks zijn nagenoeg lege agenda verveelt Jeroen zich niet. Integendeel, de muzikant heeft nog genoeg plannen voor de toekomst. “Begin dit jaar ben ik de eerste stappen gaan zetten om een eigen band op te richten, genaamd Barking Fish. Met een bezetting van vijf blazers onderzoeken we andere vormen van muziek maken waarbij vrije improvisatie een grote rol speelt, iets waar ik enorm veel zin in had na jaren sideman te zijn en je avond na avond te houden aan je oude, vertrouwde partijtje. Daarnaast is het een grote droom van me om in de toekomst mijn eigen werk uit te brengen. Dat zou heel tof zijn. Zo zie je maar dat ondanks dat de coronacrisis veel ellende met zich meebrengt, het ook een mooi moment is om even een pas op de plaats te maken en aan je eigen ambities en dromen te werken. Vaak ontstaan juist dan de mooiste dingen.”

 

Foto-onderschrift: Jeroen in zijn Grashoekse achtertuin.


«   »