Mike van Leeuwen kan toveren met metaal en hout: ‘Gaat niet bestaat niet’

Gepubliceerd op 16 oktober 2020 om 09:00

Met zijn grenzeloze fantasie weet hij metaal en hout om te toveren tot de meest bijzondere objecten. Mike van Leeuwen (25) uit Grashoek is van huis uit lasser, maar misstaat de titel kunstenaar zeker niet. Na enkele jaren in dienst te hebben gewerkt, besloot de creatieve twintiger begin dit jaar de stoute schoenen aan te trekken en zijn eigen bedrijf te beginnen.

“Al van jongs af aan ben ik het liefst bezig met mijn handen”, vertelt Mike. “Het was daarom voor niemand een verrassing dat ik een technische opleiding ging doen, eerst aan Het Bouwens in Panningen en later aan het technisch instituut Sint Jansberg in België. Daar heb ik vervolgens nog een specialisatie in lassen aan vastgeplakt.” Na zijn studie gaat Mike aan de slag bij een lasbedrijf in Nederweert. Maar ondanks dat hij tijdens zijn werk bezig is met wat hij het liefst doet, kriebelt het steeds meer om voor zichzelf te beginnen. “Ik was al jaren bezig met het opknappen en verkopen van kachels en begon steeds meer producten met een kunstzinnige inslag te maken. Ik heb een grenzeloze fantasie en vind niks leuker dan van niets iets te maken. Daarom besloot ik begin dit jaar om mijn baan op te zeggen en me in te schrijven bij de KvK.”

Maatwerk
Onder de naam Mike van Leeuwen Art & Welding maakt en verkoopt de Grashoekse lasser inmiddels de meest bijzondere producten. Producten, want Mike streeft ernaar elk product functioneel te laten zijn. Van kachels tot lampen en theelichtjes. Inspiratie voor zijn werk haalt Mike voornamelijk uit films. “Ik ben gek op films en gebruik ze regelmatig in mijn werkstukken. Het begon ooit met een barbecue in de vorm van een Minion.” Maar inmiddels heeft de kunstenaar ook een kachel geïnspireerd op The Lord of The Rings en een kachel die een soldaat uit de actiefilm 300 symboliseert op zijn naam staan. Dat wil overigens niet zeggen dat hij alleen werkstukken maakt geïnspireerd op films. “Nee, alles is bespreekbaar. Ik vind het net zo leuk om maatwerk te verzorgen. Om een (potentiele) klant op te zoeken en te leren kennen om vervolgens een product te maken dat precies bij de opdrachtgever en zijn behoeften past.”

Geen grenzen
Eén ding is duidelijk: zijn creativiteit kent geen grenzen. “Gaat niet bestaat niet. Als ik iets in mijn hoofd heb, ga ik gewoon aan de slag. Ik heb nooit een kunstopleiding gedaan, maar denk dat creativiteit ook niet iets is wat je kunt aanleren. Wanneer ik aan de slag ga met een project, is het altijd een uitdaging. Alles wat ik maak is uniek en bestaat nog niet, dus het eindresultaat is altijd een verrassing. Dat maakt dit werk zo leuk.”

Brood verdienen
Maar net als voor veel startende ondernemers, maakte de coronacrisis ook voor Mike op het meest ongunstige moment zijn opwachting. “Ja, een slechtere timing kan haast niet. Het is een moeilijke tijd om je onderneming van de grond te tillen. Zeker in deze branche, omdat ik mezelf en mijn producten vrijwel nergens kan presenteren terwijl dat juist als starter zo belangrijk is. Daarom werd ik genoodzaakt weer parttime in loondienst te gaan werken.” Desalniettemin laat Mike de moed niet in de schoenen zakken. De ambitie om in de toekomst van het kunstlassen zijn fulltime baan te maken blijft bestaan. “Het is mijn grootste wens om hier in de toekomst mijn brood mee te verdienen. Dat zou fantastisch zijn. Tot dan investeer ik mijn tijd in maken van nieuwe producten zodat ik straks iedereen kan laten zien wat ik in huis heb.” Het werk van Mike is te bewonderen via www.mikevanleeuwenartandwelding.nl.

Foto-onderschrift boven: Mike van Leeuwen bezig aan zijn nieuwste werk.
Foto-onderschrift beneden: Een greep uit het werk van de kunstenaar.


«   »