Nieuwe voorzitter Museum Peel en Maas

Gepubliceerd op 1 april 2020 om 09:00

Museum Peel en Maas heeft een nieuwe voorzitter. Afgelopen maand heeft het bestuur van het streekmuseum afscheid genomen van Piet Schinck, en Henk van Dijck feestelijk beëdigt als diens opvolger.

 

Mooie tijd
In diens afscheidsspeech ging Piet Schinck, woonachtig in Baarlo, in op zijn voorzitterschap. Sinds de oprichting ruim tien jaar geleden, is Schinck betrokken bij het museum. ‘’Het was een mooie tijd, waarin ik iedereen wil bedanken voor de prettige samenwerking. Vooral mijn vrouw die mij de ruimte gaf deze mooie functie te vervullen.’’ Verder roemde Schinck de uitstekende samenwerking met, en ondersteuning van, de gemeente Peel en Maas. Het museum bevindt zich momenteel in een transitiefase naar het worden van een dynamischer museum. Als voorzitter heeft hij hierbij getracht ‘’verbanden op te bouwen en te onderhouden, en het erfgoed verder te structureren. De historie diende als wetenschap daarvoor de handvatten te leveren.’’ Schinck blijft als bestuurslid namens de heemkundevereniging van Baarlo bij het museum betrokken, en blijft zijn geschiedkundige kennis aan het museum ter beschikking stellen.

 

Toekomst
Waar de ene voorzitter gaat, is de volgende aangesteld. Henk van Dijck, voormalig docent aan het Bouwens van der Boijecollege en woonachtig in Kessel, bedankt in zijn maidenspeech Piet voor zijn inzet en kennis van zaken. Verder stelt hij dat hij trots is tot voorzitter te zijn verkozen. Van Dijck ‘’wil het Peel en Maas-gevoel verder doen groeien binnen de gemeente.’’ Het museum moet meegaan met zijn tijd. ‘’Met meer beleving binnen tentoonstellingen voor jong en oud, zonder tot kermisattractie te worden.’’ Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor educatie. ‘’Het onderwijs moet nadrukkelijk bij het museum betrokken worden.’’ Dat geldt ook voor alle lagen van de samenleving. In de toekomst komt meer nadruk te liggen op activiteiten binnen en buiten de museummuren gericht op verschillende doelgroepen.

 

Bestuur
Het huidige bestuur van het museum bestaat uit uitvoerende leden met afgevaardigden uit de gemeentelijke heemkundeverenigingen, het IVN, PeelenMaasnet en twee onafhankelijke leden/ adviseurs.

 

Foto-onderschrift: Henk van Dijck, rechts op de foto, is de nieuwe voorzitter van Museum Peel en Maas. 


 »