Faas uit Helden verrast Museum Peel en Maas

Gepubliceerd op 25 april 2021 om 16:50

Museum Peel en Maas kreeg eind deze week, tijdens de Nationale Museumweek, een leuk berichtje van een jonge inwoner van Peel en Maas. De achtjarige Faas uit Helden vond bij het graven in de tuin een mogelijk waardevol object. Hij besloot het aan te bieden aan het museum.

Voorzitter Henk van Dijck nam de gevonden porseleinen scherf in ontvangst en beloofde dat het voorwerp een mooi plekje in het museum krijgt als teken van de allergrootste waarde; de nieuwsgierigheid van een jong mens in het waarom en wat. Museum Peel en Maas roept kinderen uit de gemeente op het voorbeeld van Faas te volgen, nieuwsgierig te blijven naar hun eigen omgeving en hun vragen te stellen. Waar mogelijk wil en kan het museum hen daarbij helpen.

Oproep
"Het feit dat een kind beseft dat een door hem opgegraven object waardevol is, en hij het aan het museum aan wil bieden vinden wij fantastisch. Dit circa honderd jaar oude voorwerp vertelt iets over de lokale geschiedenis van Peel en Maas en haar vroegere bewoners en dus over jou. We willen kinderen dan ook oproepen het voorbeeld van Faas te volgen. Vind je een voorwerp in de tuin, op zolder of ergens anders, laat het ons weten door een mailtje te sturen naar info@museumpeelenmaas.nl! Beschrijf of vertel kort een persoonlijk verhaaltje over waarom jij vindt dat het voorwerp waardevol is, of wat het voor jou betekent. Het object krijgt dan een uniek plekje in het museum. Wanneer de coronamaatregelen versoepeld worden, mogen jullie je objecten allemaal langs komen brengen én een plekje geven in het museum. Wij maken er een verhaaltje met foto bij", aldus het museum.

Waardevol Museumstuk
Faas was al eerder in het museum. Toen hij in de tuin aan het graven was en een porseleinen scherf vond, moest hij meteen denken aan de archeologische tentoonstelling van het museum. Zo schreef hij ons: ''Wij hebben misschien een waardevol museumstuk gevonden. We dachten dat het leuk was voor in het museum. Misschien kan ik hem komen brengen als het wat is voor in het museum? Groetjes faas.'' Onze jonge onderzoeker vond 'zijn vondst' overigens veel mooier dan de aardewerk kommetjes uit de prehistorische tijd in de museumvitrines. Zelfs beter dan het geglazuurd aardewerk uit onze Middeleeuwse periode in Peel en Maas. En na een kleine hint, kon Faas zélf de link leggen via het Chinese porselein voor de gegoede standen/ kasteelbewoners in de laat zeventiende eeuw, naar het massale industriële serviesgoed uit de negentiende eeuw uit Helden."

Hoe en waarom
Hoe en waarom het object in hun tuin terecht gekomen kon zijn? Ook dat zou Faas graag willen weten. Vragen waar hij nu, staande voor de museumvitrines, ongebreideld allerlei veronderstellingen over kon spuien. Veronderstellingen die hem weer verder brachten naar de expositieruimtes. De inboedel van de boerderijwoning was door nieuwe bewoners opgeruimd en in de tuin ingegraven? Of de bewoners hadden in de Tweede Wereldoorlog moeten vluchten en hun bezittingen verstopt?

Foto-onderschriften:
Boven: Faas overhandigt de gevonden porseleinen scherf aan voorzitter Henk van Dijck (foto: Museum Peel en Maas) 
Beneden: Faas met zijn gevonden object in Museum Peel en Maas (foto: Museum Peel en Maas) 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.