Museum Peel en Maas opent weer de deuren

Gepubliceerd op 31 mei 2021 om 18:29

Vanaf woensdag 9 juni is Museum Peel en Maas weer geopend. Vanaf deze dag zijn maar liefst vijf nieuwe, kleine tentoonstellingen te bezoeken. Via historische foto's, sfeerbeelden, korte teksten en activiteiten voor de jeugd komen bezoekers meer te weten over agrarisch erfgoed, de twee trams die door Peel en Maas hebben gereden, de beugelsport, de mijnwerkers uit Peel en Maas en de naoorlogse smid en timmerman.

Tentoonstelling Thei Driessen
De tijdelijke tentoonstelling met miniatuur landbouwwerktuigen en gereedschappen is eindelijk te bezoeken. Alle objecten zijn op schaal en handgemaakt door Thei Driessen (Baarlo, 1914-1999), 'Thei van Kesjtiel' in de volksmond. Driessen gebruikte bij het maken van deze kleine kunstwerkjes geen ontwerptekeningen, maar maakte alles uit zijn hoofd. Deze tentoonstelling met agrarisch erfgoed sluit erg nauw aan bij de agrarische geschiedenis én het agrarische heden van Peel en Maas. Het betreft een zeer unieke en bijzonder imposante collectie, waarvan een deel nu te zien is in het museum.

Mijnwerkers, Beugelsport & Trams
Daarnaast zijn er op de gerenoveerde zolder van het museum drie nieuwe vaste exposities geopend. Allemaal gericht op Peel en Maas in de twintigste eeuw. Middels historische foto's, sfeerbeelden, korte teksten en activiteiten voor de jeugd kom je meer te weten over de tramlijnen VMH (Venlo – Maasbree – Helden) en de LTM (Roermond - Meijel) die in de eerste helft van de vorige eeuw door Peel en Maas hebben gereden; over de mannen uit Peel en Maas die na de oorlog in de Zuid-Limburgse mijnen hebben gewerkt; en over de Limburgse beugelsport die in de Gemeente Peel en Maas breed vertegenwoordigd is, maar nog niet overal even veel bekendheid geniet. Dit jaar openen op zolder nog twee kleine exposities. Een over het naoorlogse boerenleven en een over de (geschiedenis van) alle kerken uit Peel en Maas. Allemaal gericht op interactie, mooie visuele prikkels en beleving.

Smederij en Timmerwerkplaats
Ook nieuw op de zolder is de tentoonstelling over twee belangrijke naoorlogse beroepen in Peel en Maas: de timmerman en smid. Omringt door mooie sfeerbeelden, korte teksten en een knarsend vuurtje kun je op een interactieve scherm de juiste werkgereedschappen van de timmerman bij elkaar zoeken. Op een ander scherm meer achtergrondinformatie over de smederijen die in Peel en Maas hebben gelegen. Daarnaast beschikt het museum over de grootste blaasbalg van Peel en Maas, in bruikleen van Medelo uit Meijel. Het imposante object is twee meter lang en anderhalve meter hoog.

Museum Peel en Maas
Vanaf woensdag 9 juni is het museum van woensdag tot en met zondag geopend van 13:00 – 17:00 uur. Van tevoren reserveren is wel nog verplicht. Dat kan door te reserveren via de website, of telefonisch tijdens openingsuren. "Omdat we blij zijn dat we weer open mogen, krijgen bezoekers als welkomstgeschenk gratis een leuk boekje met culturele fietsroutes door Peel en Maas."


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.