Kessel krabbelt overeind na diep dal

Gepubliceerd op 3 juni 2020 om 09:38

Na een heftige periode krabbelt Kessel langzaam maar zeker uit haar diepe dal. In het dorp waren in korte tijd relatief veel slachtoffers rondom Corona te betreuren. Na alle ellende lijkt het erop dat de zon voor Kessel, ook figuurlijk, weer voorzichtig begint te schijnen.

 

De afgelopen tijd werd er in allerlei media veel geschreven over Kessel. En gezocht naar de oorzaak wat van het dorp aan de Maas nu een mogelijke brandhaard maakte. Met de indrukwekkende documentaire 'In het hart geraakt', uitgezonden op L1 en NPO2, wilden de makers, allen woonachtig in Kessel, de emotie achter de cijfers laten zien. Dat dit goed gelukt is, blijkt uit de vele reacties en steunbetuigingen die het vijftal na afloop van de uitzendingen mocht ontvangen via onder andere sociale media. Ivo Joosten, een van de makers, sprak in het L1-programma Avondgasten de hoop uit dat de documentaire bijdraagt aan de afsluiting van een zware periode voor het hele dorp.

Na alle commotie en verdriet breekt er een nieuwe periode aan voor Kessel. “De rust lijkt een beetje te zijn wedergekeerd”, reageert Kesselnaar Robbert Janssen op de vraag hoe het nu in Kessel is. “Het is al weken ongelooflijk rustig en save. Natuurlijk houden we ons aan de regels en blijven we alert. Maar het gevoel van onveiligheid om ziek te worden is een beetje weggeëbd. Het is alsof Kessel alle ellende achter de rug heeft. We moeten tenslotte verder. Misschien zijn we nu wel het gezondste stukje Limburg”, voegt hij lachend toe.

Ook Francien van Kessel ziet de toekomst positief in. “Kessel, wat een bijzonder dorp is het toch”, verzucht ze. “Ik weet zeker dat iedereen de documentaire 'In het hart geraakt' met tranen in de ogen heeft bekeken. Je voelde de warmte, saamhorigheid en betrokkenheid. Dat maakt ons hier in Kessel sterk, óók in deze crisistijd. Wat mij blij maakt zijn de mooie ideeën die ontstaan. Zoals ons initiatief om met de muziekvereniging 'Mien Dörp' te spelen. En van de restaurants waar je heerlijke maaltijden nu kunt afhalen tot de Boesjer die Boesjer LIVE organiseert, een quiz voor en door Kesselnaren. Ook bij Kasteel De Keverberg lopen we over van de ideeën en zoeken we actief de samenwerking op met andere ondernemers uit Kessel. Maar ook met ondernemers uit de andere dorpen van Peel en Maas. Dat geeft een heerlijke energie. Ik voorspel dan ook een mooie zomer voor Kessel en bij ons op het kasteel met leuke activiteiten en arrangementen.”

Ook Peter van de Bondj Kessel concludeert dat er bij de inwoners een algemeen gevoel heerst dat ze het ergste achter de rug hebben. “Kessel heeft veel klappen gehad de laatste maanden. Maar je merkt dat de mensen zich weer vrijer gaan bewegen, positiever zijn. Voor ons hier in de winkel was het soms heel erg dubbel. We vervullen naast ons werk natuurlijk ook een sociale functie in het dorp, waardoor we de laatste tijd geconfronteerd werden met veel persoonlijk leed. Aan de ene kant stond je klanten te condoleren met het verlies van dierbaren en aan de andere kant was het hartstikke druk in de winkel omdat er zo veel geklust is in en om het huis. Het dorp lijkt echter tot rust te zijn gekomen nu er weinig nieuwe ziektegevallen zijn. De wereld heeft voor veel Kesselnaren begrijpelijk stil gestaan en staat voor sommigen nog stil, maar, hoe cru ook, het leven gaat door.”


 »