Heemkundekring Kessels Eigen presenteert allereerste boekuitgave

Gepubliceerd op 5 juni 2020 om 14:54

Het eerste boekje van Heemkundekring Kessels Eigen ziet op zaterdag 6 juni het licht. Vanaf deze dag is het boekje verkrijgbaar aan de balie in kasteel Keverberg. Het bescheiden boekje kan een echt collectors item worden, want de oplage is uiterst klein en de verhalen treffend. De Kesselse heemkundekring heeft bewust gekozen voor een beperkte oplage, omdat de nog jonge vereniging weinig deelnemers kent en daardoor ook weinig middelen heeft. 

 

Dit eerste boekje bevat ooggetuigenverslagen van Kesselnaren over de laatste oorlogsmaanden. Waarin we juist nog net zo op het einde, zozeer op de proef werden gesteld. Jazeker op de proef gesteld, niet alleen vanwege de jammerlijke verdrinkingsdood van teveel landgenoten en ook enkele Duitse soldaten als gevolg van het zinken van het pontje bij de (gedwongen) overtocht van Kesselse naar de Reuverse kant eind 1944, maar ook door de deportatie van veel Kesselnaren die na de kerkrazzia op zondag de 8e oktober werden opgepakt en weggevoerd zonder  te weten waarheen. Een actie, die velen voor het leven zou tekenen (als ze al terugkwamen).

Ook op de proef gesteld, doordat nét voor de Kesselse bevrijding door Schotse Gordon Highlanders, de trotse parochiekerk Onze Lieve Vrouw Geboorte én die gedenkwaardige oogappel: Kasteel Keverberg,  door zinloos Duits oorlogsgeweld werden opgeblazen. Eén noodlot komt echter zelden alleen, want in de daarop volgende periode werd Kessel nog maanden frontgebied met alle verschrikkingen van dien. Het waren voor ons dorp al zware tijden. Ook weerkundig is het maar moeilijk om een vergelijkbare periode te vinden. Zo doet de plaatselijke klimatoloog Thijs Zeelen uit de doeken.

 

Bevrijdingsdag

Het lijkt natuurlijk alsof dit allemaal een beetje 'achteraf' aan de orde gesteld wordt. Bevrijdingsdag is toch al ruimschoots achter de rug? Dat klopt wel. Maar het was in Kessel bij alle bevrijdingsactiviteiten de bedoeling om óók rondom de landelijke Bevrijdingsdag diverse activiteiten te plaatsen: op 5 mei jl. dus. Echter het Coronavirus, die nieuwe andere grote vijand, heeft dit allemaal doorkruist. Vanaf maart heeft dit virus Kessel in zijn greep gekregen en tot op de huidige dag zijn verwoestende sporen aan ons allen opgedrongen.

 

Historische dag

Maar, ook al is het nu een beetje later, toch is 6 juni ook een prima historische dag om stil te staan bij deze eerste publicatie van de jonge heemkundekring. 76 jaar geleden was 6 juni D-Day: Decision Day. De dag waarop hoop gloorde. Zowel toen als ook nu in Kessel! Want nu komt het leven na deze Coronacrisistijd weer een beetje op gang; ook bij het oorlogsmonument in de kasteeltuin waar plek en monument met de opstijgende Phoenix de vrijmaking en de hoop op een beter/nieuw leven symboliseren. Bovendien staan we daar ook bij de spreeksteen van de Liberation-route. Een route die Kessel opneemt in die grote Europese bevrijdingsroute welke de mensen in heel Europa hoop en uitzicht gaf en geeft op een betere tijd.

En juist om alle bovenstaande redenen wil de Kesselse heemkundekring op deze dag, 6 juni, hun eerste bescheiden publicatie hier ten doop houden. Dit in de hoop dat die uitgave bevrijdend werkt waardoor er nog vele publicaties mogen volgen waarin Kessel en Kesseleik zijn schroom van een klein dorpje van zich af kan werpen. Daarbij denkend aan het gezegde; Groot geworden door klein te blijven.

 

Boekje kopen

Wie zo'n uitgave wil bemachtigen, kan er ter plekke, aan de kasteelbalie, een aankopen voor €12,50. Hiermee staat u, na achterlating van naam en adresgegevens tegelijkertijd voor 2020 als steunend deelnemer van de Heemkundekring Kessels Eigen ingeschreven. De heemkundekring houdt u dan het gehele jaar door op de hoogte van boeiende onderzoekjes en verhalen welke ze voor haar volgers proberen te achterhalen. Wie zelf bij de vereniging wil aansluiten, kan wekelijks terecht op vrijdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur in de bibliotheek in Kessel. Hier is het boekje dan ook verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt.


«   »