'Wolken en vogels zijn mijn grootste inspiratiebron'

Gepubliceerd op 5 juni 2020 om 12:51

Gewapend met zijn camera is hij een bekende verschijning in onder andere het Vlakbroek. Chris Strijbos zette Koningslust letterlijk op de kaart met zijn prachtige weer- en natuurfoto’s. Tot zo’n twee jaar geleden verschenen zijn foto’s geregeld in de nieuwsuitzending van L1. Inmiddels heeft hij met zijn plaatjes de overstap gemaakt naar RTL Weer.

Hij werd geboren in Meijel aan de rand van de Peel, waardoor de liefde voor natuur als vanzelf met hem meegroeide. Vanaf jonge leeftijd trok hij al met zijn camera door die Peel om de steeds veranderende natuur en weersomstandigheden vast te leggen. “Wolken hebben mij altijd geboeid, dus ik zit niet te wachten op een strakblauwe lucht”, grapt hij. “Althans om te fotograferen”, haast hij zich er snel achteraan. “En vogels. Die vormen samen met de wolken mijn grootste inspiratiebron.” Kijkend door de lens is er al heel wat natuurschoon voor zijn camera gepasseerd. Zijn fotoarchief puilt ondertussen dan ook uit van de schitterende natuurplaatjes.

Blauwborstje
Inmiddels woont hij 33 jaar in Koningslust. “Met mooi weer trek ik er elke dag op uit hier in het Vlakbroek, de Groote Peel of de Mariapeel. Het liefst in mijn eentje. Al ben ik niet meer zo fanatiek als vroeger. Dan ging ik er vaak al voor dag en dauw op uit om de opkomende zon te fotograferen. En nog eens laat in de middag rond zonsondergang. Hierdoor was ik vaak te laat thuis voor het eten, wat mijn vrouw me niet altijd in dank heeft afgenomen”, lacht hij. “Af en toe wandel ik ook wel eens zonder camera, maar dan komen vaak net de mooiste plaatjes voorbij. En gek genoeg blijven de vogels dan ook veel makkelijker op hun plek zitten. Alsof ze bang zijn voor de camera die ik normaal gesproken bijna altijd bij me heb.” Uren in het struikgewas liggen of in zo’n speciaal natuurhutje voor net dat ene plaatje is niet aan Chris besteed. “O nee, daar heb ik totaal geen geduld voor. Natuurlijk duurt het soms eventjes voor ik de juiste compositie heb voor een foto, maar als het te lang duurt, loop ik gewoon door.” Zijn favoriete vogel om te fotograferen is het blauwborstje. Een tropisch vogeltje dat veel voorkomt in de Mariapeel. Chris: “Echt prachtig met die blauwe borst en knaloranje staart. Ik slaap soms zelfs onrustig als ik me heb voorgenomen om de dag erna foto’s van dit vogeltje te gaan maken. Stel je voor dat ik ‘m dan net niet kan vinden.”

Landelijk
Jaren geleden kwam zijn echtgenote op het idee om foto’s in te gaan sturen naar L1, waar dagelijks in de nieuwsuitzending zes weerfoto’s uit Limburg werden getoond. Dat zijn foto’s erg in de smaak vielen, bleek wel toen Koningslust met grote regelmaat voorbij kwam in de uitzending. Prachtige weersomstandigheden gecombineerd met vergezichten van het Vlakbroek. Ook zijn natuurfoto’s haalden met regelmaat de uitzending. “Wat het extra leuk maakte, is dat ik ook veel leuke reacties kreeg op de foto’s. En soms wordt er wel eens toestemming gevraagd of een van mijn foto’s gebruikt mag worden voor een poster of zo”, vertelt hij. “Best bijzonder om een eigengemaakte foto zo vereeuwigd te zien”, laat de hobbyfotograaf weten. Nadat L1 de fotocarrousel terugbracht tot één foto per dag, besloot Chris om te stoppen met insturen. “Vanaf toen ben ik ze naar RLT Weer gaan sturen”, legt hij uit. “Daar is de kans natuurlijk veel kleiner dat ze de uitzending halen, maar toch komt er zo af en toe eentje van mij voorbij. Toch wel leuk dat heel Nederland dan de foto kan zien.” Hoewel hij zijn foto’s dus graag deelt, is het Chris niet te doen om landelijke bekendheid. “Nee, het is een hobby. Het leukste blijft toch de natuur in trekken en fotograferen.”

Foto-onderschriften:
(Boven) Chris Strijbos staat normaal gesproken liever achter de camera in plaats van ervoor.

(Onder) Een kleine greep uit het omvangrijke foto-archief van Chris.


 »