Maasbreese ‘Dit waar d’n Baum’ bezorgt lach in huiskamer tijdens speciale online editie

Gepubliceerd op 20 april 2020 om 18:21

De coronacrisis houdt al weken iedereen in z’n greep. Om ondanks alle onheil toch nog een beetje te kunnen lachen, organiseert de commissie achter het Maasbreese satire-evenement ‘Dit waar d’n Baum’ een speciale editie. Zaterdag 25 april organiseren ze de Zônnigmorge online quarantaine-editie die iedereen thuis vanaf de bank via een livestream kan volgen.

 

Het is inmiddels een begrip tijdens de Maasbreese carnaval: Dit waar d’n Baum op de zondagmorgen. Al sinds 2010 wordt tijdens dit evenement op een satirische toon teruggeblikt op alles wat zich in het afgelopen jaar in het dorp afspeelde. “Het idee erachter is ontstaan toen de gemeente Maasbree-Baarlo in 2010 ophield te bestaan”, vertelt mede-organisator James Egan. “Tot die tijd was het traditie dat tijdens de jaarlijkse sleuteloverdracht op carnavalszondag de vorsten van beide dorpen elkaar en elkaars dorp op de hak namen. Toen dat ophield te bestaan, werd door de toenmalige vorst van Maasbree het idee geopperd om jaarlijks een vertaling van het tv-programma ‘Dit was het nieuws’ in het dorp te organiseren waarin de spot wordt gedreven met dorpsfiguren en –gebeurtenissen.” Een gouden zet, zo bleek, want inmiddels trekt het satirische evenement jaarlijks honderden bezoekers. Maar die succesformule vergt heel wat voorbereiding. Maandenlang werkt de achtkoppige commissie achter de schermen aan een programma waarin hilariteit de prominente hoofdrol speelt.

 

Speciale editie

Maar in tegenstelling tot de bomvolle zaal die ze in Maasbree tijdens het evenement gewend zijn, zullen ze het aankomend weekend moeten doen met een virtueel publiek. Dan organiseren de gezichten achter het evenement een speciale online quarantaine-editie die voor iedereen thuis vanaf de bank te volgen zal zijn. “Net als overal houdt het coronavirus ook Maasbree in z’n greep. Direct na de uitbraak van het virus ontstond een stroom aan liefdadigheidsinitiatieven. Ontzettend mooi natuurlijk, maar het begon bij ons ook te kriebelen om hier een speciale editie aan te hangen. Het is belangrijk dat er juist ook in deze tijd gelachen kan worden, met elkaar maar vooral ook om elkaar. Daarom zijn we begonnen met het organiseren van een speciale extra editie waarin –op een gepaste, maar uiteraard ook satirische manier- ingehaakt zal worden op wat corona in Maasbree teweegbrengt.”

 

Rode draad

Rode draad door deze speciale uitzending wordt gevormd door een ambtenaar, tevens lid van de commissie én prominent figuur binnen de carnavalsvereniging -de naam blijft geheim- die vierentwintig uur in quarantaine wordt gevolgd en van alles onderneemt om de verveling tegen te gaan. “In die vierentwintig uur komen allerlei humoristische momenten terug die voor kijkers op de een of andere manier herkenbaar zullen zijn. Maar daarnaast zullen ook vaste onderdelen van het oorspronkelijke Dit waar d’n Baum terugkeren, zoals mooder Hanraets, muziek en de traditiegetrouwe oneliners. Uiteraard allemaal gebracht op satirische wijze. Kortom, absoluut het kijken waard”, aldus James.

 

Online kijken

De Zônnigmorge online quarantaine-editie wordt zaterdagavond 25 april eenmalig via een livestream uitgezonden. Let op, terugkijken zit er dus niet in. De uitzending begint om 20:00 uur en duurt ruim een half uur. Mensen met een Facebookaccount kunnen de link van de livestream vinden op de Facebookpagina van CV D’n Hab. Geen Facebookbezitter? De link zal ook te vinden zijn op www.cvdenhab.nl.

 

Foto-onderschrift: Sneakpeek van de Zônnigmorge online quarantaine-editie  (beeld: Wootz Media) 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.