Kortom...

Gepubliceerd op 14 april 2020 om 09:51

Zieners

Onzekere tijden zijn een geschenk voor complot- en doemdenkers, professionele en amateur-angstaanjagers, piskijkers, religieuze fanatici en iedereen waar verder een steekje los aan zit. De afgelopen tijd werd ik -onnozel en goedgelovig als ik ben- op de hoogte gesteld van het ‘feit’ dat het Coronavirus een slinkse afleidingsmanoeuvre is om stiekem overal 5G-masten neer te kunnen zetten, waardoor we straks allemaal een aluminium hoedje moeten dragen om ons te beschermen tegen straling; dat het Corona-virus een biologisch wapen is dat ingezet wordt door Amerika/China/de farmaceutische industrie* (*doorhalen wat niet van toepassing is); dat met een toekomstig vaccin tegen het virus ook een chip wordt geïmplanteerd waarmee al onze gangen te volgen zijn of dat dit allemaal het sinistere werk van Satan is. Ik kreeg daarnaast tevens het dringende advies om eindelijk de ogen te openen, onder de noemer ‘volk wordt wakker!’.

Wanneer je in minder verdachte tijden op straat iemand tegen het lijf liep die tegen je begon te raaskallen, tikte je even met de wijsvinger tegen het voorhoofd en liep je door. Maar al wie een klap van de molen heeft gekregen, heeft tegenwoordig een podium om zich te profileren: social media. En het lijkt er op dat er een bloeiende markt voor nonsens bestaat.

Nou geloof ik best dat we massaal bedonderd worden. Zo wast product X bijvoorbeeld helemaal niet zóveel witter dan product Y en met de bankencrisis nog vers in het geheugen, is waakzaamheid, een gezonde dosis achterdocht en een kritische blik zonder meer geboden. Vooralsnog vertrouw ik echter liever op de empirische wetenschap en laat ik de ‘zieners’ -alhoewel niet altijd even ongevaarlijk- links liggen. Op dit moment is de grootste zorg voor de volksgezondheid of er voldoende capaciteit is op de IC’s van ziekenhuizen, om mensen die vanwege het virus met ernstige gezondheidsklachten kampen op te vangen. Maar ik vraag me stilaan af hoe het zit met de capaciteit in wat we vroeger nog ‘gekkenhuizen’ mochten noemen.

 

Frank Heijthuijsen


«   »