Kortom...

Gepubliceerd op 19 mei 2020 om 09:00

Bevrijding

Bevrijdingsdag vindt dit jaar plaats op 1 juni. Na ruim twee maanden in het donker te hebben rondgedoold, vieren we de komst van het licht op de plek die daarvoor bij uitstek geschikt blijkt te zijn: het caféterras. De ketenen die ons beknelden werpen we van ons af, bier en tranen zullen in gelijke mate vloeien. Een glimp van de ons zo wreed ontnomen en gekoesterde vrijheid konden we reeds opvangen toen we weer door de gangpaden van IKEA mochten schuifelen. Net voor we collectief kränkjörum dreigden te worden, vonden we hernieuwd levensgeluk in een Billy, Klippan of Färgrik-mok.
Ook de wederopbouw verloopt vlotjes. De tuinen liggen er weer keurig aangeharkt bij, de grootste klussen zijn geklaard. Aan de enorme hoeveelheid troep, kapotte en overbodige spullen te zien die we massaal aanboden bij kringloopwinkels en milieustraten, zou er op zolders, in kelders en in schuren ditmaal geen plek zijn geweest voor onderduikers.
Laten we op 31 mei om 20 uur ook twee minuten stilte in acht nemen voor de gevallenen. De doden die elke dag anoniem opdoken in statistieken in de kranten en van wie alleen de zorghelden voor wie het applaus weer langzaam weg dreigt te sterven en de dierbare naasten de namen kennen. Laten we ook, nu het Eurovisie Songfestival is afgelast, als een publieksjury fungeren, om te beoordelen hoe landen om ons heen deze crisis hebben aangepakt. Germany: twelve points. Russia: zero points.
Aangezien de vijand zich mogelijk verschanst en hergroepeert om op een later tijdstip nóg harder toe te slaan, onze premier-voor-het-leven en de opperbevelhebber van het RIVM nog niet hebben bevestigd dat de capitulatie is getekend, kies ik ervoor om de vrijheid in eerste instantie sober te vieren. Met een biertje. Op het terras. Thuis.

 

Frank Heijthuijsen


«   »