Kortom...

Gepubliceerd op 6 oktober 2020 om 09:00

Kappen

Om te ervaren hoe het is om te zuchten onder een dictatuur, stak ik afgelopen week de grens over, te meer daar in het dictatoriaal geleide België de benzine een stuk goedkoper is. Ik gooide mijn tank vol, zette bij het betreden van het tankstation een mondkapje op en weer af bij het verlaten er van. Ik herhaalde dit ritueel bij het bezoek aan een postkantoor. De Belgen lijken niet gebukt te gaan onder de mondkapjesplicht en zelf ervoer ik deze ‘brute’ inperking van mijn persoonlijke vrijheid niet als iets waar ik tegen zou willen vechten, laat staan voor zou willen sterven. Los van de zin of onzin van het dragen van een mondkapje; bij onze zuiderburen is er tenminste duidelijkheid.
Terug in het vooralsnog vrije Nederland werd ik overspoeld door een tweede golf van toetsenbordvirologen, bleek er een geboortegolf van puppies uit het nest van Maurice de Hond te zijn, nam ik kennis van de plotselinge ommekeer, verlichting en rehabilitatie van het intellectuele orakel Famke Louise, ergerde ik me mateloos aan de groeiende schare volgelingen van de teruggekeerde Messias op aarde in de persoon van een geschifte dansleraar annex volksopruier en zag ik een kwalificatiewedstrijd voor het WK van betweters. Nu de chaos rondom en het verzet tegen het hier gevoerde coronabeleid stilaan toeneemt, heb ik het gevoel een speler in een voetbalelftal te zijn dat met een achterstand aan de tweede helft is begonnen. Het beginsignaal heeft al geklonken, maar in plaats van het teambelang voorop te stellen en de strijd gezamenlijk aan te gaan, wordt er op het veld eerst nog volop gediscussieerd over de ideale opstelling en de te volgen tactiek, terwijl de tegenstander er vrolijk op los scoort.
Toegegeven, ook ik worstel met het halfslachtige mondkapjesbeleid en ben niet consequent in het dragen van zo’n ‘muilkorf’ bij het betreden van winkels. Ook twijfel ik hardop over de genomen maatregelen en of deze efficiënt en afdoende zijn om een tweede lockdown te voorkomen en het coronavirus een halt toe te roepen. Wat ik wél zeker weet: er is tenminste één mondkapje dat onomstotelijk heeft bewezen te werken. Dat van het beademingsapparaat op de IC.

Frank Heijthuijsen


«   »