Kortom...

Gepubliceerd op 27 oktober 2020 om 09:00

Janssen

Hoewel ik eerder als katten- dan als hondenliefhebber te boek sta, viel mij onlangs de eer en het genoegen ten deel om de eindredactie te mogen voeren over een nog te verschijnen boek van de hand van een vriendin. Hoofdpersoon in het boek is haar hond, die luistert naar de oer-Hollandse naam Janssen. Janssen begint stilaan op zijn laatste benen te lopen, dus achtte zij de tijd rijp om voor haar viervoeter een literair monument op te richten. Ik wist niet goed of en in welke mate zij over schrijftalent beschikte, maar dat valt alleszins mee. Behoudens wat wijzigingen in zinsconstructies doorvoeren, wat grammaticale verbeteringen aanbrengen en de interpunctie een beetje in de gaten houden, is het redigeren van het boek een fluitje van een cent.
De auteur en haar vriend zijn bewust kinderloos gebleven. In het eerste hoofdstuk van het boek wordt dit besluit met plausibele redenen omkleed, om vervolgens -we zijn inmiddels aanbeland bij hoofdstuk 14- te constateren dat wanneer je het woordje ‘hond’ door het woordje ‘kind’ vervangt, de verschillen minimaal zijn. Er is het ‘in verwachting zijn’ (wachten tot de pup Janssen kan worden opgehaald bij de fokker), de verhalen over zindelijkheid, (op)voeding, scholing, de groei naar volwassenheid met vallen en opstaan, de verwennerij, de zorgen, de ongelukjes, de vakanties samen en de trots op de ‘kleine’. Daarnaast uiteraard de nodige avonturen en talloze anekdotes. Het leest allemaal lekker weg. Stilaan ben ik in de ban van het boek en wacht ik handenwringend op nieuwe hoofdstukken, die mij als hondenkoekjes worden toegeworpen.
Meer nog dan in het leven van Janssen, geven de verhalen een inkijkje in het leven van deze vriendin en haar partner. Hoewel we al decennia bevriend zijn, schrok ik gulzig de brokjes mij onbekende verhalen en levenslessen op die ik krijg voorgeschoteld. Over het al dan niet milde juk van leven in een pleeggezin, haar opleiding en cursussen, werk en vrije tijd, de vrienden- en bekendenkring die mede door toedoen van Janssen stevig is uitgedijd en haar levenshouding tout court. Of Janssen literair gezien opstijgt en een status bereikt als die van Lassie of Rin Tin Tin, is vooralsnog ongewis en doet er verder ook niet toe. Uiteindelijk draait veel –zo niet alles- om liefde, of dat nou voor mens of dier is.

Frank Heijthuijsen


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.