Kortom...

Gepubliceerd op 10 november 2020 om 09:00

Historisch

Na enkele dagen en nachten via CNN het verloop van de Amerikaanse presidentsverkiezingen te hebben gevolgd, werd het hoog tijd voor wat ontspanning. De afgelopen jaren hadden haat en walging in mij om voorrang gestreden bij een president die een stuitend gebrek aan medemenselijkheid had vertoond, naast een poging om via nepotisme een democratie te destabiliseren, te ontmantelen en te veranderen in een autocratie. Een misogyne, seksistische, racistische bullebak, die opponenten vernederde, dictators aan de borst drukte, wild om zich heen sloeg, zijn falen op anderen afschoof en schaarse overwinningen ter meerdere eer en glorie van zichzelf claimde. Kortom: een in mijn ogen -en ik probeer me mild uit te drukken- arrogante, leugenachtige schoft van het troebelste water en een intrinsiek slecht mens.
Aangezien dit meer dan ooit een tijd is waarin je zelf de slingers dient op te hangen wanneer je een coronaproof feestje wenst te bouwen, stelde ik een bevriend koppel voor een bierproeverij te houden. In feite een slap excuus om een partijtje ooit cadeau gekregen speciaalbieren soldaat te maken, die anders maar stof zouden vangen in de kelder. Mijn vriendin en ik togen afgelopen zaterdag met hapjes, de bieren en een biermenukaart met in flauwekul gedrenkte teksten over het te degusteren gerstenat naar onze vrienden. Naarmate de flesjes werden geleegd, het alcoholpromillage van de geschonken bieren en het dito promillage in ons bloed steeg, werd de stemming er steeds beter op. Foute grappen, anekdotes en hilarische verhalen gingen even vlot als het bier over tafel.
Toen we in de kleine uurtjes waren aanbeland, besloten we dan ook nog maar de overwinningsspeech van aankomend president Joe Biden en diens running mate Kamala Harris mee te pikken. We zagen een vriendelijke opa en een strijdbare vrouw, die in enkele minuten meer coherentie, welbespraaktheid en wellevendheid tentoonspreidden dan ‘Orange Donny’ in vier jaar tijd. Of het Biden/Harris lukt om van de verdeelde staten weer Verenigde Staten te maken, is echter nog maar de vraag, in een tot op het bot gepolariseerd land. Het leedvermaak om het verlies van Trump woog nauwelijks op tegen het gegeven dat 71 miljoen Amerikanen diens beleid nog steeds bleken te steunen.
Deze nacht viel in elk geval in zoverre historisch te noemen, dat het een eeuwigheid geleden was dat ik nog eens zó laat en als een dronken lor in bed ben getuimeld.

Frank Heijthuijsen


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.