Kortom...

Gepubliceerd op 12 januari 2021 om 09:00

Gif

Een nauwelijks verholen aanmoediging om in opstand te komen van Prins Donny I en een meute slecht verklede carnavalisten from hell bestormde afgelopen week het Capitool -het hart van de Amerikaanse democratie- als was het een buurtcafé met een bordje ‘heden gratis bier’ aan de deur. Hoewel het tuig rap ontmaskerd werd als een mix van diehard en in een langdurige ontkenningsfase verkerende Trump-fans, extreemrechtse oproerkraaiers, neonazi’s, QAnon-aanhangers, overige complotdenkers en doorsnee dolgedraaide idioten, volgde nauwelijks een dag later de ontkenning. Het was een coup van links en de oelewappers die trots poseerden in het Capitool, waren naar eigen zeggen door de menigte ‘naar binnen geduwd’. Alsof je met je broek op de enkels wordt betrapt terwijl je tegen de woning van je buurman staat te pissen, maar glashard volhoudt dat de kabouters het gedaan hebben. Rare jongens, die Amerikanen. Zoiets zou bij ons, in ons keurig aangeharkte kikkerlandje, dat wijd en zijd bekend staat om zijn redelijkheid en ontzag voor het gezag, natuurlijk nóóit kunnen gebeuren. Alhoewel…
Dip met een wasknijper op de neus een teen in het open riool van de social media en zie hoe ook hier de complottheorieën inmiddels welig tieren. Kijk naar de commentaren onder eender welk politiek bericht dat door die verfoeide ‘mainstream media’ wordt gepubliceerd. Dat de Amerikaanse verkiezingen inderdaad gestolen zijn. Dat onze regering zich tegen het volk keert en er ook hier een politieke elite van bloed drinkende kindermisbruikers bestaat. Dat corona een verzinsel is om ons er onder te krijgen. Dat het coronavaccin niet kan deugen, want… Zie hoe de toon van het debat dat die naam nog nauwelijks waardig is, zich verhardt. Kijk naar het boerenprotest, de Zwarte Piet discussie. Kijk hoe politici openlijk belaagd en bedreigd worden. Kijk naar de Mini-Me’s van Trump op de rechtsbuitenpositie in ons parlement, die in hun natste dromen fantaseren over een ‘krachtig leiderschap’, naar hun grote voorbeeld. Kijk naar de aanvallen op de rechtsstaat en de onafhankelijke journalistiek. Kijk naar het ontkennen van feiten. Kijk even -op eigen risico- naar filmpjes van Robert Jensen, de Jabba the Hutt van ‘het andere geluid’. Kijk naar het verwerpen van alles wat naar expertise en kennis riekt, ten faveure van een eigen onwrikbare waarheid, die via een greep in de grabbelton van Google en YouTube bij elkaar is gesprokkeld en -steevast met de caps lock toets aan- gretig wordt rondgepompt.
Naast Covid-19 is er nog een andere pandemie gaande. Er is een gif geïnjecteerd in de samenleving dat geesten verziekt en waartegen vooralsnog geen vaccin lijkt te bestaan. Er is geen enkele reden om zelfgenoegzaam achterover te leunen en te denken dat ‘Amerikaanse toestanden’ zich hier nooit ofte nimmer voor kunnen doen.

Frank Heijthuijsen


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.