Kortom...

Gepubliceerd op 19 januari 2021 om 11:22

Nieuwsjunk

‘Sinds 2010 volg ik geen nieuws meer. Het maakt me gelukkiger dan ooit’, aldus de Zwitserse schrijver Rolf Dobelli in zijn boek ‘Het Nieuwsdieet’. Deze voormalige nieuwsjunkie nam ruim tien jaar geleden afscheid van het ‘nieuws’ in kranten, op tv en internet. Sinds hij ‘clean’ is, ervaart de schrijver ‘een hogere levenskwaliteit, helderder denkvermogen, waardevollere inzichten, minder nervositeit, betere beslissingen en veel meer tijd’. Nog een belangrijk inzicht: ‘je zult niets belangrijks missen, het meeste nieuws is irrelevant voor jouw persoonlijke wereld’. Zijn advies: lees tijdschriften en boeken die er niet voor terugschrikken de complexiteit van de wereld te schetsen en daarvoor over de juiste bronnen beschikken Of lange kranten- en tijdschriftartikelen, vooral die artikelen die door experts zijn geschreven. Volg een goede online cursus om de mechanismen te begrijpen die aan onze wereld ten grondslag liggen. Ga de diepte in, in plaats van de breedte. Wie zover niet wil gaan wordt een ‘mild’ nieuwsdieet aanbevolen: één weekblad. Na ontwenningsverschijnselen die je ook bij verstokte rokers ziet, was de schrijver na 30 dagen een ander mens.
Her klinkt verdomd aanlokkelijk voor een nieuwsjunkie zoals ik, die elke dag twee kranten tot zich neemt, plus een weekblad, plus enkele muziekbladen en daarbij ook nog wat talkshows, nieuwsuitzendingen en online nieuws consumeert. Met als gevolg dat de stapel ‘nog te lezen’ boeken gestaag groeit, evenals de ergernis over wat zich meer en meer zowel online als in het reguliere nieuws manifesteert als ‘de schreeuwende minderheid’.
Vrijwel nieuwsvrij door het leven gaan lukt me alleen tijdens vakanties, feitelijk een soort zelfverkozen lockdown, weliswaar met de nodige extra’s. Dan is er plots wél tijd om een boek te lezen en slaag ik er in om niet op elk toegeworpen stuk rood vlees op social media te reageren. Bij terugkeer wacht er steevast een stapel kranten, die ik snel-snel doorblader, om vervolgens te constateren dat ik inderdaad weinig heb gemist. Het nieuws c.q. de waan van de dag is alweer ‘Schnee von gestern’, zoals onze oosterburen zeggen en de wereld blijkt gewoon te blijven draaien.
Kortom: het is een uitstekend idee om af te kicken van een nieuwsverslaving. Of dat gaat lukken is echter maar de vraag. Om het nuttige met het aangename te verenigen, lijkt het me het beste om -zodra tante Corona is vertrokken- minimaal 30 dagen op vakantie te gaan.

Frank Heijthuijsen


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.