Kortom...

Gepubliceerd op 26 januari 2021 om 09:00

Avondklok

Stel jezelf even de volgende vragen: Wordt Nederland bezet door een vijandelijke mogendheid? Verberg je met gevaar voor eigen leven onderduikers in je kelder of op zolder en ben je bang dat je buren je mogelijk verraden? Ben je er op je fietsje met houten banden op uit geweest om op zoek te gaan naar voedsel? Staan er vanavond tulpenbollen op het menu? Ben je hout gaan sprokkelen om je huis te verwarmen? Wordt er op je deur geklopt door een geheime dienst wanneer je je ongenoegen uit over de machthebbers? Lopen er mensen op straat met een Jodenster op hun jas (de Coronadioten die het gore lef hadden hun kinderen zo’n herkenningsteken op te spelden bij een demonstratie uitgezonderd)? Al standrechtelijke executies meegemaakt? Beschietingen? Ben je geëvacueerd uit angst voor dreigend oorlogsgeweld?
Indien het antwoord op bovenstaande vragen ‘nee’ is: hoe haal je het dan in je hoofd om de avondklok -los van nut en noodzaak van deze ingrijpende maatregel- te vergelijken met de situatie in de Tweede Wereldoorlog. Het is te hopen dat de scholen snel weer open gaan, want je hebt dringend bijlessen geschiedenis nodig.
Of maak je onderdeel uit van het ‘verzet’ tegen de ‘dictatuur’? Of moet ik liever zeggen ‘ik-tatuur’? Ben jij zo iemand die eigenhandig de openingstijden van een Jumbo of andere winkels ‘verruimt’? Die bij rellen met de vinger wijst naar de politie, omdat die zou ‘provoceren’? Je beseft niet dat door je wanstaltige gedrag de situatie waartegen je te hoop loopt juist verslechtert in plaats van verbetert? En interesseert je dat überhaupt ook maar iets? Of zie je de avondklok eerder als een buitenkansje om je frustraties te botvieren op alles wat op je weg komt? Geeft geweld je een kick? Vind je jezelf -mede door de commentaren van je medestanders op social media- een held of vrijheidsstrijder? Wil je dan de definities van deze kwalificaties nog eens even goed tot je door laten dringen? Is het allemaal de schuld van de politiek, de media, of wie je maar de schuld in de schoenen kunt schuiven, zonder zelf verantwoordelijkheid te hoeven nemen? Zegt de term ‘stumper’ of ‘aso’ je iets? Nee? Of ‘tuig van de richel’? Ja? Daar ben je waarschijnlijk dan weer trots op. Doe de groeten aan je moeder en wens haar sterkte. Ze zal het nodig hebben.

Frank Heijthuijsen


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.