Kortom...

Gepubliceerd op 25 mei 2021 om 09:00

Cape

Het is me nog altijd een raadsel waarom sommige superhelden getooid zijn met een cape, het meest lullige kledingstuk dat er bestaat. En lastig bovendien. Met een beetje pech raakt zo’n cape tussen de spaken van het voorwiel van je fiets en maak je een buiteling. Of hangt je cape in de toiletpot terwijl je net een grote boodschap zit te doen. Bij een bloedzuiger als Dracula kan ik het nut van een cape nog wel inzien. Die gebruikt het attribuut om z’n bijtertjes te verhullen, voordat ‘ie z’n tanden in de roomblanke hals van een maagd zet. Maar Superman, Batman en consorten? Waarom, in godsnaam een cape? Die gasten hebben trouwens ook nooit wind mee, waardoor die cape voor hun ogen zou kunnen waaien, met alle mogelijke ongelukken van dien.
En nu worden we dus geacht ons voor het komende Europees kampioenschap voetbal te hullen in een oranje ‘juichcape’, daartoe aangespoord door ‘De Slimste Mens van Nederland’, die ons met zijn Snollebollekes al een tijd lang in een wurggreep houdt. Tegen plat vermaak zeggen we immers nooit nee. Feesten zullen we, zeker na een dik jaartje corona. Bovendien zijn we een volk van sjacheraars en vrije jongens, die overal een slaatje uit proberen te slaan. ‘Never waste a good crisis’, zo luidt het credo. Zo kan het ook gebeuren dat je als zelfverklaard weldoener een paar miljoen overhoudt aan een mondkapjesdeal. Mocht dit land ooit een naamswijziging overwegen, dan opteer ik voor Marktplaats.
In het reclamespotje voor de juichcape wordt gesuggereerd dat we ‘naar links’ en ‘naar rechts’ gaan. Tijd dat de Reclame Code Commissie zich hierover buigt, wegens behoorlijk misleidend. We gaan namelijk helemaal niet ‘naar links’. Wie de politiek een beetje volgt, ziet juist dat zowat heel Europa een ruk naar rechts maakt.
Aangezien de Hollandsche koopmansgeest ook mij niet vreemd is en ik wel wat grijpstuivers kan gebruiken, broed ik op een ideetje om middels een beetje handig in de markt te zetten voetbalprul binnen te lopen. Er dient zich al snel een mooie kans aan: het WK voetbal, volgend jaar in Qatar. Ik heb de naaimachine van zolder gehaald voor een voetbalattribuut dat een wereldwijd verkoopsucces moet worden. Van een lap stof maak ik een collector’s item dat door supporters, voetballers en met name de bobo’s van wereldvoetbalbond FIFA gedragen kan worden. Het ding dient tijdens het WK over het hoofd te worden getrokken, om zo het schaamrood op de kaken te verbergen. En ik noem het de ‘huichelcape’.

Frank Heijthuijsen


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.