Kortom...

Gepubliceerd op 15 juni 2021 om 11:31

Geslaagd

Dat dochterlief afgelopen week haar Atheneumdiploma behaalde, kwam niet bepaald als een verrassing. Ze stond er vóór de centrale eindexamens al uitstekend voor. Bovendien heeft zij zich tijdens haar middelbareschooltijd ontpopt tot een expert in kansberekening en data-analyse, waardoor zij tot ver achter de komma wist welke resultaten nodig waren voor succes en welke inspanning dat zou vergen. Desondanks knap dat ze haar diploma behaalde in coronatijd, met behoorlijk wat stress wegens de door de pandemie steeds wisselende omstandigheden en aanpassingen op school en de angst voor een leerachterstand. Spreekt voor zich dat haar vader met gepaste trots kennis nam van het heuglijke nieuws. Toch een puntje van aandacht: op haar cijferlijst prijkt straks een zeven voor wiskunde, hetgeen bij mij voor gefronste wenkbrauwen zorgde. De stelling van Pythagoras is me namelijk tot op heden een raadsel en a² + b²= c² heb ik ook alleen maar van horen zeggen. Bijna vormde dat cijfer aanleiding voor het laten afnemen van een DNA-test, om er zeker van te zijn dat ik daadwerkelijk haar biologische vader ben. Sommige zaken moet je echter niet kapot willen checken.
Na een jaloersmakend lange vakantie start ze in september met een universitaire studie sociologie in Nijmegen. Wat die studie inhoudt en welke mogelijkheden deze later op de arbeidsmarkt biedt, daar hebben we het tussen neus en lippen door wel eens over gehad, maar dat is allemaal van later zorg en bovendien is er niks wispelturiger dan een 19-jarige. De komende tijd staat vooral in het teken van het zoeken naar huisvesting voor een aankomend studente. Da’s nog wel een dingetje. Voor een bezemkast die voor studentenkamer door moet gaan, betaal je tegenwoordig al de hoofdprijs. Of ik verder nog te kampen krijg met het ‘lege nest syndroom’, nu dochterlief haar vleugels spreidt en uitvliegt? Ach, dat nest wordt al enkele jaren voornamelijk bezocht tijdens voedertijd. Omkomen van de honger of terugvallen op ‘comfort food’ en diepvriesmaaltijden zal ook niet gauw gebeuren, aangezien ze al enige tijd in potten en pannen roert en in haar vriendenkring wordt geroemd om haar vegetarische kookkunsten.
Feit is dat ze met een studie aan een universiteit haar ouweheer ruimschoots voorbijstreeft. Die volgt als eeuwige student al decennialang -en met wisselend succes- slechts een opleiding aan de school des levens, waaraan hij met wat geluk over een jaar of dertig ‘cum dode’ hoopt af te studeren. Het bijbehorende diploma dient dan postuum te worden uitgereikt. En dan nog is het maar zeer de vraag of haar pa zich tegen die tijd ‘geslaagd’ mag noemen.

Frank Heijthuijsen


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.